maandag 24 juni 2013

uitstelgedrag en het reptielenbrein


reptielenbrein

Ken je dat gevoel? je weet dat je iets moet doen, en het staat week na week op je to-do lijst? Je verzint smoesjes waarom het even niet uitkomt? Sorry, maar er was even iets veeeel belangrijkers? Als mijn kast is opgeruimd is, dan kan ik pas echt beginnen? Houd je jezelf eigenlijk continu voor de gek?




Het mooie woord voor dit uitstelgedrag is procrastinatie.
Let wel, het gaat hier niet over daadwerkelijk goed overdacht uitstellen, en je daar prima bij voelen.
Het gaat hier over weten dat het moet, het niet doen en je daar miserabel bij voelen. Procratinatie is een obstakel bij het bereiken van je doelen. En deze procrastinatie vindt zijn oorzaak in ons brein.

Hoe werkt het brein?


Het brein is opgebouwd uit 3 delen, die een relatie hebben met onze evolutionaire status: de amygdala, het limbische systeem en neocortex. Vanwege de evolutionaire relatie worden ze ook wel populair het reptielenbrein, het zoogdierbrein en het denkbrein worden genoemd.

De amygdala, het reptielenbrein, is het oudste gedeelte van het brein en gaat met name over overleven, voedel, veiligheid, lijfsbehoud en voortplanting. Het reptielenbrein is gericht op status quo: alles vooral zo houden als het is, want dat is veilig. In dit deel van het brein zijn er geen woorden maar gaat het over gevoel: voelt het goed of voelt het niet goed?

De neocortex, het denkbrein, is het breindeel dat evolutionair het jongste is, en dat mensen onderscheidt van dieren: in dit deel van het brein worden de bewuste beslissingen genomen. Dit deel van het brein gaat over kansen zien en benutten, over groei en mogelijkheden. Hier zitten de bekende rechter en linkerhersenhelft: taal, analyse en probleemoplossing links en beelden en metaforen rechts.
denk- en voelbrein
denk- en voelbrein















Procrastinatie heeft te maken met het gegeven dat je denk-brein vooruit wil, maar je reptielenbrein de status-quo wil behouden. Op het moment dat je een manuscript moet inleveren, een presentatie moet houden, een lastig telefoongesprek moet voeren laat het reptielenbrein van zich horen, en roept 'stop, niet veilig'.
Het reptielenbrein is het oudste en heeft dus vetorecht. Daarmee kan dit deel van het brein de hele boel blokkeren als het denkt dat het te gevaarlijk is: niet om jou te pesten, maar puur als beschermingsmechanisme.

Overwin het reptiel

” Don’t wait. The time will never be just right.”
Napoleon


Het is bewezen dat mensen die niet uitstellen veel gelukkiger zijn in het leven. Wie niet uitstelt kan rustig gaan slapen, wat af moest en af kon, ís af.. Je zult dus iets willen doen aan dat vetorecht van het reptielenbrein , je zult manieren willen vinden om toch dáár te komen waar jouw denkbrein heen wil. Je kunt het reptielenbrein blokkeren met alcohol of drugs: heel effectief om de natuurlijke remmingen stop te zetten, maar in het dagelijkse leven meestal niet de meest handige strategie.

Een andere strategie, die een stuk veiliger is, is strategisch overleg met je reptielenbrein. Je amygdala blokkeert verandering omdat hij veiligheid wil.  Als je een enge situatie wil opzoeken, voor een publiek moet staan, wil bungeejumpen, of dat enge telefoontje moet plegen met die potentiële opdrachtgever, roept je amygdala heel hard stop, omdat hij ervan uitgaat dat dat niet veilig is.Pas als jij jouw amygdala ervan kan overtuigen dat er voldoende veiligheid is, dat het leven doorgaat als de opdrachtgever nee zegt, dat het publiek zich netjes gedraagt, dat perfectie niet noodzakelijk is, dat het touw van de bungee niet te lang is, pas dan zal je reptielenbrein zich rustig houden en kan je van daaruit vooruit.
Dat betekent dus dat je dat buikgevoel, die vage angst,  niet moet negeren, maar tijd moet nemen om te begrijpen wat je reptielenbrein wil zekerstellen, en jouzelf en daarmee je reptielenbrein uit te leggen dat het veilig genoeg is. Binnen NLP is dit heel mooi uitgewerkt in de technieken die werken met delen.

Weer een andere techniek die veel binnen timemanagement wordt gebruikt is het inzichtelijk maken van de taken die je hebt, en ze indelen naar belangrijkheid en naar urgentie. Als je dan de zaken die je wil gaan oppakken in heel kleine brokjes verdeelt is de kans op succes veel groter: Door niet in grote stappen te denken, maar in heel kleine stapjes (ook wel de kunst van Kaizen) slaat je reptielenbrein geen alarm: het ziet geen grote veranderingen, hoeft niet op de noodrem te trappen, en jij kunt bereiken wat je wil zonder weerstand van je amygdala.
Kaizen
Kaizen









Je kunt ook je reptielenbrein ten hulp roepen: zorgen dat het zijn reptielenogen opent, het gevaar ziet en jou tot actie maant. De manieren om dit te doen is heel bewust zijn van de negatieve gevolgen van procrastinatie: wat is het ergste wat kan gebeuren als je niet afmaakt wat je af wilde maken. Als het gevaar maar groot genoeg is kan dat een prima motivator zijn om je reptielenbrein mee tel laten werken met je denkbrein.

De positieve keerzijde hiervan dat je met een heel positieve blik op het eindresultaat, en met het gevoel van voldoening je reptielenbrein al kunt meenemen in de nieuwe state. (ook dit kennen we weer in de NLP, onder de naam leverage en als criteriaspin).

Dus: je reptielenbrein is een oeroud systeem dat jou wil beschermen tegen veranderingen, als jij vooruit wil zul je technieken willen vinden om het reptielenbrein te omzeilen, gerust te stellen, of tot actie te manen:

feed the crocodile and be happy

NB een mooie uitwerking van het reptielenbrein zie je in bijgaand filmje' Quieting the lizard brain' van Seth Godin:


vrijdag 7 juni 2013

zakelijk effect met social media

scoren met social media
scoren met social media
Social Media zijn allang niet meer alleen vrijetijdsmedia, maar zijn zakelijk onontbeerlijk geworden. 80% van de journalisten bijvoorbeeld maakt dagelijks gebruik van social media voor hun werk, (vooral Twitter, Facebook en linkedin), en 97% van de recruiters gebruikt linkedin voor het vinden van kandidaten en andere wervingsinspanningen. Hoe gebruik JIJ de socia Media om de zichtbaarheid van je bedrijf te vergroten?




Een aantal tips om zonder van Social Media een dagtaak te maken toch effect te generen:

Ken je doelgroep

Weet op welke manieren jouw doelgroep informatie wil ontvangen. Een heel belangrijke factor daarin is de leeftijd: In het algemeen kun je stellen dat hoe hoger het opleidingsniveau en hoe lager de leeftijd van je publiek, hoe meer ze online communiceren. De gemiddelde leeftijd van LlinkedIn gebruikers is 44 jaar, Facebook gebruikers 38 jaar en Twitter gebruikers 39.

Wees aanwezig

Zorg ervoor dat je een profiel hebt op LinkedIn, Facebook en Twitter. Hoe completer hoe liever, maar zorg er in elk geval voor dat als jouw doelgroep een van deze media gebruikt, ze jou via dit medium kunnen bereiken.

Sluit aan bij de behoefte van jouw doelgroep

De gemiddelde consument zal voor het opdoen van inspiratie voor een vakantie niet snel op linkedin gaan zoeken, en diepgaande productinformatie zal hij niet op Facebook verwachten te vinden. Wat is de behoefte van jouw consument, en welk medium zal hij daarvoor gebruiken? Sluit aan bij de behoefte van je doelgroep. Alleen dan lever je efficiënt (meer)waarde voor je potentiele klanten.

Zorg voor een helder profiel

Zorg ervoor dat het beeld dat je via je website, je brochure, en via de social media neerzet helder en eenduidig is: zet niet op Twitter in je bio dat je trainer bent als je je op linkedin als coach en op je website als consultant profileert . Een helder en consistent profiel maakt je geloofwaardiger.

Combineer de verschillende media

Een blog kun je prima delen via Facebook of linkedin, linkedin-berichten kun je direct laten doorzetten op Twitter, in al je berichten kun je verwijzen naar je website. Gebruik apps zoals Tweetdeck om je berichten op de verschillende social media te plaatsen en te beheren.Zorg daarnaast ook voor een link tussen je online en offline communicatie door bijvoorbeeld het consequent vermelden van je website en Facebookpagina op je briefpapier en in advertenties of gebruik QR codes op elke poster.

Hou je volgers in de gaten

Bouw af en toe tijd in om je tijdlijn in LinkedIn, Facebook en Twitter door te scrollen. Social media is niet alleen zenden maar vooral ook reageren! Weet waar de mensen die voor jou interessant zijn mee bezig zijn.

Actie en reactie

Social Media zijn niet alleen maar verkoopkanalen maar bieden potentiele consumenten de kans om jou te leren kennen. Reageer eens op linkedin-discussies als ze over jouw vakgebied gaan. Speel in op wat anderen zeggen. Volg de mensen die jou volgen, en reageer als zij iets tegen jou of iets over jou zeggen. Weet wat mensen over jou zeggen, en gebruik apps zoals Hootsuite die regelmatig het internet afstruinen op zoek naar de door jou ingegeven zoekwoorden.

Speel in op de actualiteit

Niets zo effectief als inspelen op wat er toch al in het nieuws is. Handel je in pluimvee en stonden de kranten bol van de plofkip, doe daar dan wat mee! Vertel waarom mensen voor een verantwoorde kip bij jou moeten zijn, en wat jouw bedrijf doet tegen misstanden in de bio-industrie; reageer op berichten op jouw profiel of op algemene fora.

Gebruik hashtags

Wees vindbaar door te communiceren met behulp van zoektermen. In het voorbeeld over de plofkip twitter je bijvoorbeeld met #plofkip, #bio-industrie zodat ook de mensen die jou niet volgen via de hashtag jouw berichten zien. Door zelf de hashtags binnen je vakgebied in de gaten te houden, evt met een aparte kolom in Tweetdeck zie je meteen wie er binnen jouw vakgebied actief zijn.


Meer weten

Meer weten over Social Media, schrijf je in voor de workshop op 20 september, of neem contact op met Barcavela, en vraag naar het cursusaanbod rondom Social Media

dinsdag 4 juni 2013

innovatie- luxe of noodzaak?

innovatie
Innovatie
Stilstand is achteruitgang, dus elk bedrijf moet continue innoveren. Betekent dat dat ik elk seizoen een nieuwe product op de markt moet zetten? gelukkig niet! Innovatie betekent niet alleen maar technische of productinnovatie, maar kan bijvoorbeeld ook betrekking hebben op service, relatie, management of marketing. De gevolgen van het op een nieuwe wijze toepassen of in de markt zetten van een bestaand product kunnen even groot zijn als de gevolgen van de introductie van het product zelf.

Laten we eens uitgaan van 3 belangrijke variabelen voor innovatie: 

  1. Product
  2. Service. 
  3. Relatie 
Voor alle drie deze variabelen geldt dat ze kunnen variëren tussen twee extremen: enerzijds totale vergelijkbaarheid met de concurrentie en anderzijds volledige uniciteit.

Product-innovatie


service innovatie - maatwerk bij Dell
service innovatie - maatwerk bij Dell
Productinnovatie gaat over nieuwe producten, nieuwe diensten, de typische R&D activiteiten. Ons natuurlijke streven is vaak om een volledig uniek produkt te maken, een innovatie-strategie die meestal veel tijd en geld kost, en ook nog het gevaar in zich heeft te blijven steken op het niveau van de uitvinding: Een ontdekking die nooit uit het laboratorium komt, blijft een uitvinding. Pas als een ontdekking wordt gebruikt in je bedrijf en geld gaat opleveren of besparen is er sprake van innovatie. Productinnovatie vraagt dus meestal een grote investering, en succes is zeker niet gegarandeerd.

Service-innovatie

De meeste succesvolle bedrijven moeten het niet van hun unieke product hebben, maar veel meer van hun unieke service: service zoals een competente en snelle 24/7 helpdesk, snelle levertijden, productie naar klantspecificatie. Denk maar eens aan de actie van Youp van het Hek tegen de service van T-mobile, het succes van Domino's Pizza, niet door de fantastische pizza maar door de snelle levering, en de wereldwijde bekendheid van Dell als maatwerk-computer.

service innovatie : Youp van het Hek en T-mobile
Youp van het Hek en T-Mobile
service innovatie - snelle levertijden bij Domino's
snelle levertijden bij Domino's

Relatie-innovatie

De derde innovatie strategie valt het best weer te geven onder de titel: ' Houd van je klant, niet van je product'. Weet wat je klant beweegt en waarom de klant zaken wil doen met JOUW bedrijf. Zoals het voorbeeld dat ik bij Gamma altijd gebruikte: De klant is niet geïnteresseerd in de perfecte spijker die jij hem wil verkopen, maar wil hij zijn schilderij netjes ophangen. Als jij van je klant houdt kom je achter zijn vraag, en met jouw service koopt hij misschien wel een ophangsysteem van 250 € ipv een spijker van 50 cent. Hoewel de klant dan veel duurder uit is is hij waarschijnlijk uitermate tevreden over jouw bedrijf en de service die jij levert.

Kortom

Innoveren moet! Productinnovatie op zijn tijd is nodig, maar meestal bereik je meer effect met innovaties op het gebied van service of relatie.

Meer weten?

Meer weten over Innovatie? Neem gerust contact op met Barcavela, of neem wellicht deel aan een van de workshops van de Leergang Succesvol Ondernemen die binnenkort weer van start gaat.