maandag 14 april 2014

leiderschap

manager of leider

Jarenlang ging de grap de wereld rond dat je als je verdwaald was hulp kon vragen aan een manager, die dan met je zou kijken naar de criteria waaraan een weg moest voldoen, of aan een leider, die in een boom zou klimmen en zou kijken waar de uitgang was. Best grappig natuurlijk, maar is er echt zo veel verschil tussen managers en leiders, is het een ander soort mensen of zijn het mensen die ander gedrag vertonen? Zijn managende leidinggevenden fout en leidende leidinggevenden goed bezig? Moeten we vooral áf van de managers?Wikipedia stelt dat leiderschap een proces is waarbij een individu een groep van individuen beïnvloedt om een bepaald doel te bereiken (sturen), waarbij bij management vooral de nadruk ligt op beheer en beheersing.Dat geeft waarschijnlijk meteen aan waarom we vaak zo'n hekel hebben aan managers en we leiders willen : als we managers inderdaad zien als de beheerser met de spreadsheet, dan vraagt dat alleen maar weer iets van je; als de leider degene is die je naar een doel stuurt kan het zijn dat hij jou iets biedt, in plaats van vraagt.

In de leiderschapstrainingen van Barcavela werken we met het model van Quin: leiden en managen zijn beide rollen die leidinggevenden vervullen, net zoals bijvoorbeeld innoveren, stimuleren en coördineren.  En effectieve leidinggevenden spelen in op de situatie en kunnen in verschillende omgevingen, met verschillende mensen en onder verschillende omstandigheden ander gedrag laten zien. Do the things right EN do the right things.

Soms móét je dus gewoon managen: beheersen, zorgen dat je binnen de gestelde kaders blijft, maar soms moet je leiden. Maar van wie leer je leiden, wie is je rolmodel?
Jim Collins schreef een prachtig stuk over 10 (amerikaanse) CEO's die voor hem grote leiders zijn; soms omdat ze de goede vragen stellen, soms omdat ze keuzes maken en afdwingen, soms omdat ze anderen de kans bieden om groot te worden.

Wat doe jij om te leiden en te leren leiden?

Ik ben van plan om met een groepje leidinggevenden een begeleide intervisiegroep op te zetten rondom het thema leiderschap. Heb jij interesse om met maximaal 5 andere leidinggevenden in de regio Zuid-Limburg een keer in de 6 weken anderhalf uur tijd in jouw leiderschapscompetenties te investeren? Bel of mail dan even naar Ellen Schiffeleers. Informatie over onze intervisiemethode vind je overigens hier.

bron: http://www.jimcollins.com/article_topics/articles/10-greatest.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten