Met veel plezier geef ik training aan mensen uit
verschillende culturele achtergronden.
Ik vind het zo leuk om te zien hoe anderen met problemen om gaan
en hoe zij zich opstellen in sociale omgevingen.
Uiteraard ken ik Hofstedes Culturele Dimensies, maar ik was toch blij verrast toen ik via Theo Thuis hoorde van het Lewis Model. De Brit Richard D. Lewis ontwikkelde een chart die communicatie binnen verschillende culturen plot op een driehoekige activiteitsschaal met op de assen lineair actief (procedureel), multiactief (optinoneel) en reactief (afwachtend).
In West-Europa gebruiken wij met name Lineair Actieve communicatie, die gekenmerkt wordt door een (in onze ogen!) evenwichtige verdeling tussen zenden en ontvangen, beleefd maar direct, gebruik makend van logische argumenten, resultaat georiƫnteerd, geleid door een gespreksagenda, met een nadruk op het geschreven woord en een beheerste lichaamstaal. Communicatie die past bij een procedurele cultuur waarin volgordelijkheid leidend is.
In Midden- en Zuid Amerika bijvoorbeeld past men met name Multi Actieve Communicatie toe. Deze vorm van communicatie kenmerkt zich door veel praten, (in onze ogen) ongestructureerd, gebruik makend van emotionele argumenten, gericht op de relatie, met een nadruk op het gesproken woord en een zeer heldere lichaamstaal. Deze communicatie past bij een optionele cultuur, waarbij alleen de grote lijnen vooraf worden bepaald, veel zaken tegelijkertijd worden aangepakt, en veel opties tot het einde worden open gelaten.
De Reactieve communicatiestijl wordt veel toegepast in Aziatische culturen. Deze Reactieve stijl kenmerkt zich door beleefde, indirecte en niet-confronterende uitingen, een sterke nadruk op mondelinge communicatie, doen van beloften, vaak vragen om herhaling en bevestiging, en een heel subtiele lichaamstaal. Deze stijl past bij een cultuur die gericht is op harmonie, met een nadruk op algemene principes (versus procedures en opties)
Lewis heeft de communicatie in meer dan 30 landen ontrafeld, en deze geplot op de 3 lijnen van zijn model.
Ben jij een 'typische' Nederlander, of herken jij jezelf mee in andere communicatievormen? Herken je de communicatiestijl van collega's of cursisten in andere stijlen en passen die bij hun achtergrond?
Zoals elk model is dit model van Lewis natuurlijk ook een stereotype; het is nooit zo zwart-wit als dat het model voorschrijft, maar het geeft een praktisch kader voor het begrijpen van en communiceren met mensen uit andere culturen.
Wil je meer weten over communiceren in Nederland, via een communicatietraining, presentatietraining, of elevator pitch, neem dan gerust eens contact op.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten