maandag 27 oktober 2014

creativiteit

Volgende week mag ik voor een groep wetenschappers een bijeenkomst over creativiteit leiden, en ja, als het voor wetenschappers is dan wil ik ook altijd wetenschappelijke onderbouwing bij mijn beweringen hebben. Heerlijk dus om te mogen grasduinen in de literatuur rondom creativiteit.

Innovation Engine


Tina Seelig, een Stanford Professor heeft veel onderzoek gedaan naar creativiteit en van haar hand is de Innovation Engine:

Innovation Engine Seelig
Seelig geeft aan dat je voor creativiteit op individuele basis verbeelding, kennis en attitude nodig hebt, en op een grotere schaal een stimulerende omgeving, cultuur en hulpbronnen. Verbeelding kun je trainen, Kennis kun je opdoen, Attitude kun je creëren, een stimulerende Omgeving kun je bouwen, en Hulpbronnen en Cultuur zijn er al, en mag je benutten. Kijk eens op de TED-talk van Seelig voor een inspirerende presentatie over creativiteit






Verbeelding


Verbeelding train je bijvoorbeeld met uitdagende vragen, die méér dan 1 goed antwoord kennen: dus niet 5+5=.... , maar ....+...=10. Verbeelding train je ook met het combineren van al bestaande zaken. In 1946 heeft de Rus Genrich Altshuller onderzocht welke denkstappen de grootste bron van innovatie waren, en deze (40) TRIZ-principes zijn nog steeds heel goed bruikbaar om op een andere manier naar problemen te kijken: principe 2 bijvoorbeeld: Weglaten van een deel van een product of alleen noodzakelijke het deel van een product gebruiken, wat leidde tot de ontdekking van suikervrij ijs. Of bijvoorbeeld principe 6: maak een product meer uniform, universeel of multifunctioneel, wat ontwerpers bracht tot de universele all-in-one afstandbediening.. Klik hier voor meer informatie over TRIZ.

Habitat


Creatieve bedrijven als Google weten dat een uitnodigende habitat leidt tot creatieve ideeën: de meeste ideeën doe je immers niet op achter je bureau, maar badend (Eureka), wandelend of spelend.Zij investeren in gekke gebouwen met een maffe inrichting om zo creativiteit uit te dragen en uit te dagen.

Brainstorm


brainstorm
Wat te denken van brainstormen; de laatste jaren was er een polemiek gaande van voor-en tegenstanders van brainstormen. COCD deed een literature-search naar de laatste inzichten en kwam erachter dat mensen in hun eentje meer ideeën genereren dan tijdens een reguliere brainstorm waarbij iedereen door elkaar roept, maar dat een georganiseerde en gefaciliteerde brainstorm net leidt tot nóg meer ideeen, plezier en energie geeft en meteen ook kan bijdragen aan het teamgevoel, gedeeld eigenaarschap, een veranderproces in een organisatie, of gewenste competitie.
Daarom voor de liefhebbers de spelregels voor een effectieve, georganiseerde brainstorm:

Spelregels brainstorm:


1. Stel je oordeel uit tot het eind van de sessie.  
2. Laat geen ideeën verloren gaan en schrijf alles duidelijk op. 
3. Luister met aandacht en lift mee op de ideeën van anderen. 
4. Geef extra aandacht aan gekke of naïeve ideeën, want deze creëren nieuwe invalshoeken. 
5. Spreek af dat wíe tijdens de sessie wát heeft bedacht of verteld binnen de groep zal blijven. 
6. Iedereen is gelijkwaardig. 

Meer weten over creativiteit?

Op donderdagavond 19 maart 2015 verzorgt Barcavela weer een workshop over Creativiteit. Informatie vind je hier

Bronnen:

  • http://www.cocd.org/creativitips/werkt-brainstormen-nu-wel-of-niet/
  • InGenius: A Crash Course on Creativity  Tina Selig (2012). ISBN 10: 0062020706
  • TRIZ for Engineers, Karen Gadd (2011) ISBN 10 0470741880

Geen opmerkingen:

Een reactie posten