woensdag 27 maart 2013

Intrapreneurship- overleven als ondernemende professional

Vanuit de communicatie rondom de Leergang Succesvol Ondernemen krijg ik steeds meer vragen van mensen die binnen een organisatie werken, en van daar uit ondernemend zijn. Hoe overleef je als intrapreneur binnen een organisatie? Wat zijn vaardigheden die je kunt ontwikkelen, wat zijn handige overtuigingen om vanuit te werken?

Pinchot en Pellman hebben in 1999 al onderzoek gedaan naar intrapreneurship, en komen met de volgende tips, die ik van harte kan onderschrijven.

  1. kom elke dag naar het werk met de bereidheid ontslagen te worden
  2. formeer een sterk team
  3. vraag eerst advies en daarna hulp
  4. vergeet trots en auteurschap, geef iedereen waardering
  5. houd bij het aanpassen van de regels de belangen van je organisatie en haar klanten voor ogen
  6. eer je sponsors
  7. beloof niet teveel en lever meer dan je belooft
  8. blijf trouw aan je doelstelling en wees realistisch over de weg erheen
  9. het is makkelijker om vergeving te vragen dan om toestemming
  10. pak alles aan om projecten te laten slagen, zonder rekening te houden met je functiebeschrijving

Meer weten over Intrapreneurship? Neem gerust contact op met Barcavela, of neem wellicht deel aan een van de workshops van de Leergang Intrapreneurship die binnenkort van start gaat.

dinsdag 19 maart 2013

eerst vertrouwen dan pas handelen

Wie vraag jij als oppas voor je kinderen? die hooggekwalificeerde mevrouw die een mail met een gelikt CV stuurt, of je buurmeisje van 16?

De meeste mensen kiezen voor dat buurmeisje van 16: je kent haar al jaren, je kent haar ouders, je weet welk soort vrienden daar over de vloer komt, en dat geeft toch een een vorm van vertrouwen. Met organisaties werkt dat al net zo: koude acquisitie levert maar zelden snelle resultaten, maar bekend en vertrouwd zijn loont vaak wel, zij het op de lange termijn.

Bedrijven zijn samengesteld uit mensen die met elkaar werken binnen dezelfde cultuur en met dezelfde waarden. Zij zoeken dan ook mensen die dezelfden waarden hebben als zij zelf, en dat weten ze pas als ze je al een tijdje kennen. Hier zit ook het verschil tussen vertrouwen en betrouwbaarheid: die oppas-dame had wellicht prachtige referenties die lieten zien dat zij betrouwbaar was, maar vertrouwen moet groeien.

Hoe ga jij ervoor zorgen dat opdrachtgevers jou vertrouwen: Dat begint met werken aan je Know Like en Trust factor. Dat kan online door aanwezig te zijn op het beeldscherm van het mensen: door via nieuwsbrieven, discussies, sociale media en blogs in beeld te zijn als een aardig persoon die verstand van zaken heeft. Maar let op, biologische onderzoek heeft aangetoond dat onze spiegelneuronen online niet werken niet - wij hebben uiteindelijk toch echt mens-mens contact nodig.

Simon Sinek heeft een prachtige TED-talk  over het belang van vertrouwen binnen organisaties, met mooie links naar organisatiecoaching en persoonlijk leiderschap. klik hier



Meer weten over onze leiderschapstrainingen? klik hier






nieuwsbrief lentebubbels

de nieuwsbrief van maart is hier te zien




vrijdag 15 maart 2013

creëren van een online community- Facebook als dé oplossing?











Een online community is een virtuele plek waar mensen met gemeenschappelijke kenmerken op vaste basis bij elkaar komen, om elkaar direct of indirect te helpen in het verwezenlijken van doelen, verwachtingen en activiteiten door middel van het delen van informatie en ideeën, waarmee zij bijdragen aan het duurzaam ontwikkelen van een gemeenschap”. Online communities zijn daarnaast ideaal om directe betrokkenheid met de doelgroep te realiseren. Dit kan zowel door het delen van organisatie-content en inhoudelijke content door de organisatie als door plaatsen van user-generated content.

Wat wil de doelgroep van de organisatie
Hoewel het antwoord op deze vraag niet op voorhand te beantwoorden is voor deze specifieke doelgroep, is er wel een basisprofiel dat voor iedere doelgroep en iedere organisatie geldt. In principe zijn er 8 generieke waarden voor customer engagement

  1. Multi-toegankelijk zijn (zowel online als telefonisch en face-to-face)
  2. Vertrouwen uitstralen: helder communiceren over verwachtingen; handelen in het belang van organisatie én doelgroep .
  3. De juiste dingen goed doen: zowel bepalen wát gedaan wordt als hóe dit gedaan wordt
  4. Kennis delen: antwoorden geven op vragen van de doelgroep én de doelgroep een platform bieden om hun kennis verder te verrijken. Daardoor voelen ze zich meer betrokken en dat versterkt hun slagkracht en de reputatie van de organisatie.
  5. Afspraken nakomen
  6. Aandacht schenken: persoonlijk en vriendelijk behandelen
  7. Extra aandacht schenken: Het gevoel bieden wat extra’s te geven – een speciale behandeling
  8. Feedback gebruiken om te verbeteren: problemen snel oplossen 












Succes van een online community

Een online community kan een groot aantal van deze waarden vervullen: het biedt toegankelijkheid, een mogelijkheid om kennis te delen, (extra) aandacht te schenken. Indien op de juiste manier toegepast kan het absoluut vertrouwen uitstralen en een feedback-bron zijn om nóg beter de ‘juiste dingen goed’ te doen.

Succesfactoren voor een online community zijn:
- context
- content
- aantal leden

Er moet een reden zijn waarom de deelnemers elkaar treffen op het platform, er moet voldoende inhoud worden gedeeld, hetzij door de organisatie hetzij door de deelnemers zelf, en er is een kritische massa nodig om zinvolle interactie te generen.

Met het plaatsen van user-generated content vervullen deelnemers verschillende behoeften: De een wil informatie ontvangen en de ander heeft het verlangen om informatie te delen. Gebruikers die content plaatsen, investeren in het platform. Zij investeren tijd, creativiteit en kennis, en komen eerder terug op het platform om de resultaten van de investering te meten.

Succes van een online-community kan je bijvoorbeeld meten door:
- aantal actieve deelnemers
- aantal berichten per tijdseenheid
- tevredenheid van deelnemers
- wederkerigheid
- aantal reacties per item
- betrouwbaarheid van reacties

Valkuilen online community
Indien op de juiste wijze opgezet, gebruikt en onderhouden kan een online community veel customer engagement realiseren. Er zijn echter zeker een aantal valkuilen:

- Moeilijk toegankelijk platform
- Platform dat niet compatibel is met standaard media van de doelgroep
- Niet bereikbaar zijn, geen back-office
- Niet leveren van content
- Andere boodschap uitzenden dan verwacht
- Niet de taal van de gebruiker spreken
- Afspraken niet nakomen
- Niet up-to-date
- Geen interactie
- Alleen zenden
- Niet uitnodigen tot interactie met de organisatie
- Niet uitnodigen tot interactie onderling
- Window-dressing: alleen successen delen
- In de loop van de tijd alleen nog gericht op de heavy users

Samenvattend






Een online community biedt toegankelijkheid, een mogelijkheid om kennis te delen, en (extra) aandacht aan de doelgroep te schenken. Indien op de juiste manier toegepast kan een online community vertrouwen uitstralen en een feedback-bron zijn om nóg beter de ‘juiste dingen goed’ te doen. Het is daarbij wel heel belangrijk om heel specifiek in te spelen op de wensen en behoeften van de doelgroep, aan te sluiten bij hun media en hun taal, en communicatie op alle users te blijven richten. Daarnaast is het belangrijk om content en interactie te blijven generen en actief te reageren op vragen en feedback. Alleen het maken van een Facebook-pagina maakt nog geen community; dit vraagt visie, tijd, input en voortdurende interactie

Bronnen
Competition among Virtual Communities and User Valuation
Sociability and usability in online communities: Determining and measuring success
Knowledge Networks: Innovation Through Communities of Practice
Community management is geen trucje: 8 waarden voor succes
Hoe start ik een online community?


© Ellen Schiffeleers
15-3-2013, Meerssen

zondag 10 maart 2013

altijd gelukkig?


Nu de eerste mooie voorjaarsdagen weer werden ingehaald door sneeuw en kou daalde mijn humeur met sprongen. Hoog tijd dus om eens de psychologie in te duiken.

Wat maakt dat ik me prettig voel? Als eerste denk ik dan aan lekker eten, warmte, sociale contacten. Daar ligt meteen een zware link naar de evolutionaire psychologie: volgens evolutionair psychologen is je lekker voelen een beloning voor activiteiten die bijdragen aan de overleving van individu en/of soort. 
Wat mij daarnaast heel gelukkig maakt is zinvol werk leveren, maar ook sporten en wandelen in de natuur.

3 heel verschillende manieren om te genieten, die perfect passen binnen het van onderzoek Livingstone en Srivastana (zie hier). Zij deden onderzoek naar emotie-regulatie en vonden 75 verschillende categorieën van regulatie-strategieën, waar 3 hoofd-strategieën uit te destilleren waren: engagement (verbinding), betterment (zelfverbetering) en indulgence (verwennen).


  • De onderzoekers concludeerden dat engagement - het beste halen uit het moment, helemaal opgaan in een mooi gerecht, terugdenken aan een dierbaar moment- de beste strategie is om je op korte én lange termijn positief te stemmen. 
  • Betterment lijkt een effectieve strategie, maar zoals iedereen waarschijnlijk al wel eens heeft gemerkt staat bezinning, zelfontwikkeling en zelfonderzoek niet per definitie garant voor een positief gevoel; het kan ook heel confronterend of frustrerend zijn.
  • Indulgence is een strategie die vooral op korte termijn een positief gevoel oproept; jezelf verwennen met taartjes, nieuwe tassen of dure make-up levert meestal een korte kijk op, maar hebben vaak nadelen op de lange termijn. 

Livingstone en Srivastana raden aan om als je je goed wil voelen vooral in te zetten op de engagement-strategie, wat volgens mij aardig in de buurt komt van de filosofie van mindfullness: het beste halen uit het moment, helemaal opgaan in ervaringen.
Omdat je zelfverbetering voor velen van ons niet een zozeer een geluksstrategie maar vooral ook een levensdoel is raden zij aan om dit zeker te blijven doen, maar altijd te combineren met engagement: zo kun je groeien en toch gelukkig zijn.
Indulgence kan fijn zijn als afleiding of als ontspanning, maar zou als strategie maar zeer beperkt moeten worden toegepast.

dat brengt mij ertoe om nu te gaan investeren in de relatie met mijn zoon en te gaan genieten van een potje tennis met hem op de buitenbaan; een mooie manier om strategie 1 en 2 te combineren.

Wil je weten wat jouw voorkeursstrategie is? doe eens deze test op de site van Psychologie Magazine 

woensdag 6 maart 2013

Workshop Personal Branding op 20 juni 2014



personal branding
Word je steeds weer voor hetzelfde gevraagd, terwijl je zoveel meer kan? Zie je soms de kansen niet , of zien ze jou niet?

Misschien is het tijd om eens stil te staan bij het beeld dat je neerzet tegenover anderen van jezelf als professional; je ‘Personal Brand’.  Personal Branding betekent dat je jezelf als merk beschouwt en dat je jezelf ook consequent als dat merk presenteert.  Welke unieke mix van kenmerken bepaalt jouw professionele gezicht? En hoe ga je dat merk vervolgens marketen?

Ben je nieuwsgierig naar hoe je een Personal Brand zou kunnen ontwikkelen en je persoon of bedrijf daarbij kunt marketen? Schrijf je dan in voor deze interactieve workshop, met daarin de volgende onderdelen:

Inleiding over de uitgangspunten van Personal Branding
Zelfanalyse: Talenten, Ambitie en Passie
Imago-analyse: imago-verkenning aan de hand van persoonlijke presentatie, website en eventueel beschikbaar social media profile
Marktanalyse: voor wie, waar en wanneer?
Eerste aanzet naar Impact: Elevator Pitch

Workshop:            Personal Branding
Deelnemers:          maximaal 12
Door:                    Ellen Schiffeleers en Tessa van Mourik
Datum:                  vrijdag 20 juni 2014
Tijd:                      9.30-16.30 uur
Lokatie:                 Maastricht
Kosten:                 150 € excl. BTW, excl. catering
Inschrijven:            ellen@barcavela.nl 
Telefoon:               06-11131744 


Creatieve Concepten Ontwikkelen


Soms is het tijd om eens even pas op de plaats te maken en weer bewust te bedenken WAT ik wil, en HOE ik dat wil. Ik vind het dan ook erg leuk dat ik volgende week een cursus ga volgen bij Gregor Wintgens, die mij daar hopelijk heel veel in kan leren. En mocht er iets moois uitkomen, dan laat ik dat zeker weten!

flyer.achterkant