maandag 18 november 2013

ROI: wat is het rendement op mijn investering in sociale media?

ROI van Sociale Media
ROI van Sociale Media
Je stuurt nieuwsbrieven, je blogt, je plaatst posts op LinkedIn, je zet updates in Facebook en daarnaast Twitter je ook nog. Een aanmerkelijk deel van je werkweek gaat op aan het op eigen initiatief  plaatsen van berichten op de sociale media, en dan heb ik het nog niet over het reageren op berichten van anderen.
Is dit effectieve werktijd of is het een -nutteloze en tijdverslindende- hobby?


Ik ben er zelf van overtuigd dat sociale media voor mijn bedrijf werken. Niet omdat mijn onderbuik dat zegt, maar omdat ik daar harde bewijzen voor heb. Hoe weet jij of de tijd die jij aan sociale media besteed rendeert?

Jouw doel van sociale media


Om te kunnen bepalen of je rendement hebt op je investering moet je eerst weten wat je doel is. Als je een zorgverlener bent kan jouw doel zijn om minder patiënten in de wachtkamer te hebben en meer mensen online te kunnen helpen. Als je muzikant of fashionblogger bent  zal het waarschijnlijk jouw doel zijn om veel vertoningen te krijgen. Ben je adviseurs of trainer dan is het waarschijnlijk jouw doel dat mensen jouw producten of diensten gaan afnemen: in jouw geval zijn online vertoningen geen doel maar een middel. Eerst het doel weten- dan pas meten.

Meten is weten


Pas als je weet wat je wil bereiken, kan je pas zinvol gaan meten. In eerste instantie lijkt dat meten heel simpel: je kan op je Facebook pagina immers direct zien hoeveel Likes een bericht heeft en hoe vaak er op gereageerd wordt. Ook je blog heeft een tellertje en zelfs je nieuwsbrief heeft een mooie tel-optie. Maar wat weet je dan? Je weet of je berichten gelezen worden, maar weet je dan of je je doel bereikt? Als je muzikant of fashionblogger bent wel; dan wilde je wilde veel vertoningen, en dat kan je rechtstreeks zien. Maar als  zorgverlener wil je minder patiënten in de wachtkamer, en als adviseurs wil je meer diensten verkopen. Als jouw berichten dan veel likes hebben kun je daaruit afleiden dat jouw berichten interessant zijn, maar je weet nog niet of je er daadwerkelijk patiënten mee weghoudt, of klanten mee krijgt.

Om te weten of jouw gezamenlijke social media activiteiten effect hebben kun je het uiteindelijke resultaat meten door in de wachtkamer patiënten te tellen of door je verkoopresultaten bijhouden. Maar hoe corrigeer je dan voor variabelen; hoe weet je wat er gebeurd zou zijn als je niets had gedaan, zouden er wellicht vanzelf al minder patiënten komen omdat de tv goede spotjes uitzendt of omdat op internet tegenwoordig meer info te vinden is? Zou je wellicht een drastische daling van je adviesuren hebben kunnen verwachten omdat de huizenmarkt is ingestort en er een crisis heerst?

Een wetenschappelijke experimentele opzet met voor- en na-metingen en met controlegroepen zit er voor de meeste ondernemers niet in. Wat wel goed werkt is een semi-experimentele opzet door je oor te luisteren leggen bij collega's met een vergelijkbaar aanbod, dezelfde doelgroep, zelfde prijs, zelfde kwaliteit, maar ZONDER social media: Zij hebben met hetzelfde klantgedrag te maken, dat in hun geval alleen niet wordt beïnvloed door sociale media.

Totale effecten van jouw totale social-media aanpak kun je dus kwantitatief meten. Maar hoe weet je dan WELK medium het meeste effect had? Dan moet je je klanten gaan bevragen: welk medium heeft jouw gedrag beinvloed? Voor veel klanten is dat best lastig te beantwoorden: zij zien berichten op Facebook, op Twitter, jouw blogs en jouw nieuwsbrieven langskomen, maar wat heeft hun gedrag het meest beïnvloed?

Online activiteiten toch meten?


Je klanten kunnen dus niet altijd aangeven via welk medium zij ertoe zijn gekomen om klant bij jou te zijn of te blijven. Gelukkig kun je online wel wat gangen nagaan, zonder daarbij op een NSA-manier te werk te hoeven gaan.

Google Analytics


Je kunt de bezoekersgevens van je website analyseren met tools die door de webserver worden geleverd of met tools zoals Google Analytics. Op deze manier kun je zien op welke manier mensen naar jouw site zijn gekomen: komen ze door te klikken op tweets, op Facebookberichten, of via jouw LinkedIn profiel? Via Verkeersbronnen/bronnen/verwijzingen kun je direct zien hoe dat in jouw geval zit.

Monitoren


Je kunt vergelijkbare berichten op verschillende sociale media plaatsen. Houd eens bij waar je wanneer plaatst, en check vervolgens via Google Analytics of je vlak na die tijd meer verkeer naar je site krijgt.

Een kritische noot daarbij is de gouden marketingregel is dat potentiële klanten je naam 7 keer moeten tegenkomen voor ze überhaupt een opdracht aan je zouden willen geven; wellicht dat 6 Twitter berichten de aanleiding waren om op dat ene Facebookbericht te reageren.

Tips:


  • Vraag je oude en nieuwe klanten wat maakte dat zij contact met jou opnamen.
  • Vraag oude en nieuwe klanten welke sociale media zij gebruiken en gebruik die ook.
  • Leid klanten via de sociale media naar jouw website door goede links te gebruiken
  • Monitor de verkeersbronnen naar jouw website via tools zoals Google Analytics

Meer weten? 


Mail of bel voor meer info, of kom naar een van de workshops.
NB ook zonder dat ik dus directe verkoopresultaten daarvan verwacht vindt ik het toch heel leuk als je mijn berichten leest, liket, becommentarieert of deelt :-)  

vrijdag 25 oktober 2013

De wet van de verminderende meerwaarde

Soms word ik er zo moe van: stilstand is achteruitgang…. Jaja, het zal wel. Moeten we dan allemaal continue veranderen, het vertrouwde weer loslaten en wéér wat nieuws proberen? Helaas, het antwoord is een volmondig JA!

De wereld om ons heen verandert voortdurend en als we ons niet aanpassen aan deze veranderende omstandigheden dan lopen we vroeger of later achter. Je hoeft voor mij echt niet de eerste te zijn die een Iphone 5 koopt, of in de rij te gaan liggen voor het nieuwste besturingssysteem, maar ik ken nog maar weinig succesvolle mensen die nog een gsm met antenne gebruiken of nog via DOS werken. Waar trainingen voor het gebruik van Windows in de jaren 90 heel populair waren zullen ze nu op een enkele laatbloeiende bejaarde na niet veel inschrijvingen meer hebben.




Jeroen Buscher schreef hier een heel leesbaar boek over: Onbeperkt Houdbaar. En  zijn inleidende verhaal over internet-whizkid Michiel en zijn verminderende meerwaarde is zo helder en confronterend: Moeten we allemaal continue veranderen? JA!






Marktonderzoek

Ook mijn bedrijf verandert voortdurend, onder invloed van interne en externe veranderingen. De veranderingen die het meeste invloed op Barcavela hebben spelen zich op twee vlakken van de vrije markt af: op het vlak van (potentiele) klanten en op het vlak van mede-aanbieders.

Aan de klanten-kant betekent dat continue onderzoek doen naar de actuele wensen van klanten, zorgen dat we weten welke problemen er spelen er voor de klant (soms nog voordat de klanten dit zelf) weten, en uitvinden  waar klanten nu of straks behoefte aan hebben. Uiteraard kunnen wij niet aan al die behoeftes voldoen, maar wij moeten bepalen waarmee WIJ de klanten kunnen helpen.

Aan de kant van de mede-aanbieders betekent dat dat we ook steeds in de gaten moeten houden waar onze collega’s mee bezig zijn: wat bieden ze aan, voor wie, voor welke prijs, welke kwaliteit leveren ze. Dit marktonderzoek, zowel aan de vraag als aan de aanbod-kant is een essentieel onderdeel van het ondernemerschap: goed zijn in je vak is nog geen garantie voor succes, je moet ook weten wat je waar en wanneer moet aanbieden. ( Zie overigens ook de blog over Joshua Bell )

Workshop Klaar voor de Toekomst

Voor een groep professionals in de zorg hebben we pas geleden een snelkookpansessie verzorgd waarin we, startend vanuit de positieve aspecten van de teams, hebben gekeken naar de interne en externe veranderingen, en in kaart brachten welke veranderingen opriepen tot urgente en belangrijke reacties, die daadwerkelijk invloed zouden hebben. De acties die ieder hier uit moest nemen hebben we klein, behapbaar en heel SMART gedefinieerd, en we hebben meteen ook aandacht besteed aan non-acties: als je iets nieuws gaat doen zul je iets anders moeten gaan laten

Meer weten?

Hoe alert ben jij op veranderingen in de markt? Hoe snel speel jij in op nieuwe behoeftes bij jouw doelgroep? Hoe zorg je dat jij het geld steeds waard blijft?
In de leergang Succesvol Ondernemen en in de losse workshop over ondernemerschap gaan we uitgebreid in op deze vragen. Daarnaast kun je bij Barcavela ook altijd terecht voor 1:1 coaching en strategisch advies.



waar worden jouw acties op waarde geschat?


Je weet als ondernemende professional dat je je, om succesvol te zijn, moet richten op je doelgroep. Deze blog geeft aan dat de doelgroep niet alleen een verzameling mensen is, maar dat het ook afhankelijk is van tijd, plaats en omstandigheden of deze mensen, daar en dan, jouw doelgroep zijn.

Garantie voor succes?

Een van de grootste violisten op dit moment is Joshua Bell. Hij treedt op over de hele wereld, met de beste orkesten in de meest prestigieuze theaters. Een kaartje voor een concert van hem kost je al snel zo'n €60,-.
Deze fameuze Joshua Bell speelde bij wijze van experiment eens een keer niet in een van die mooie concertzalen, maar gewoon in de metro van Washington: zijn prachtige muziek daarmee gratis ter beschikking stellend aan al die mensen die toch al in de metro moeten zijn.

In het bijgaande filmpje zie je een registratie van dit concert.



Wat de briljante Joshua Bell hier gebeurt, kan jou als ondernemende professional elke dag ook gebeuren: Je bent enorm goed in jouw vak, maar je kwaliteiten worden niet gewaardeerd.

Kies je doelgroep

Wat kun jij leren van dit experiment met Joshua Bell? Onder welke omstandigheden worden jouw kwaliteiten wel, of net niet, gezien? Hoe ga jij de context kiezen waarin jij kunt schitteren? Breng jij jouw werk naar de omgeving waar het het meest gewenst wordt, en waar ze er daadwerkelijk naar smachten, of werp jij jouw paarlen, spreekwoordelijk, voor de zwijnen?

Om succesvol te ondernemen is het meer dan zinvol om een goed bedrijfsplan te schrijven, en daarin onder andere te kijken naar jouw doelgroep en naar manieren om die doelgroep te bereiken op het moment en de plaats dat ze de grootste behoefte hebben aan jouw product of dienst.

Meer weten?

Meer weten? In de leergang Succesvol Ondernemen en in de losse workshop over ondernemerschap gaan we uitgebreid in op deze vragen. Daarnaast kun je bij Barcavela ook altijd terecht voor 1:1 coaching en strategisch advies.

woensdag 23 oktober 2013

gevonden worden via Google? gebruik LinkedIn

Iedereen die wel een ge-zelf-googled heeft -je eigen naam ingetypt in Google- weet dat de kans erg groot is dat je LinkedIn profiel bovenaan de resultatenpagina komt te staan. Dit komt omdat LinkedIn een heel goede Page Rank heeft bij Google.  (kijk eens op dit onderzoek om te kijken HOE goed LinkedIn wel niet doorstuurt)

Om optimaal gebruik te maken van deze hoge Page Rank zijn er een aantal handigheidjes.

Zorg voor een openbaar profiel

Wat is het nut van een profiel als niemand het mag zien? Een niet-openbaar profiel wordt alleen gezien door eerstegraadscontacten, wordt niet gevonden door Google en levert jou als LinkedIn gebruiker waarschijnlijk weinig meerwaarde. Maak je profiel dus openbaar.

Zorg voor een herkenbare LinkedIn naam

Als jouw LinkedIn-naam bijv. linkedin.com/in/io23jr94323z68 is is het zaak die naam snel te veranderen: Zorg dat jouw eigen naam in je LinkedIn naam staat. Mijn LinkedIn naam is bijvoorbeeld http://nl.linkedin.com/in/ellenschiffeleers/ Geen twijfel over wie ik ben...

LinkedIn URL aanpassenJe kunt deze naam zelf veranderen via het instellingen menu, profiel / profiel bewerken, en vervolgens onder je foto de URL aanpassen.

En heet je toevallig Janssen en is de LinkedIn URL Janssen al geclaimed? Neem dan je initialen of je woonplaats op in je LinkedIn naam.

Zorg voor een goede koptekst

De standaard-koptekst is een kopie van dat wat je hebt ingevuld bij werkervaring-huidige baan. Aangezien de koptekst in beeld komt bij zoekopdrachten wil je daar wellicht wel een andere tekst hebben dan gewoon je huidige functienaam. Kies in de koptekst voor je Personal Brand- waar wil je voor gekend en gevonden worden. De meeste mensen zijn op LinkedIn niet op zoek naar een partner of eigenaar, maar heel vaak wel naar een accountant, personeelsmanager of tekstschrijver. Je hebt maximaal 140 tekens om te spelen met deze koptekst. Wees hier niet verlegen of bescheiden; dit is jouw visitekaartje!

Zorg voor links naar je eigen website

Je kunt in je LinkedIn profiel 3 links naar jouw site, produkt of merk maken. Geef je link met behulp van de optie 'anders' een herkenbare naam, waardoor Google en de zoekers je direct vinden:
LinkedIn links


Gebruik trefwoorden

Je Linkedin profiel bevat tal van velden waar je trefwoorden en zoekwoorden kunt gebruiken. Hoe meer relevantie, hoe meer kans je hebt om door de interne zoekmachine van LinkedIn en door externe zoekmachines als Google als antwoord bij een zoekopdrachten worden gevonden. Gebruik dus goede zoekwoorden in je profielkop, persoonlijke interesses, samenvatting, functietitel, en loopbaangeschiedenis. Je mag bijvoorbeeld 2000 tekens gebruiken in de velden Samenvatting en Functiebeschrijving, en 500 tekens in het het veld Specialties: gebruik die ruimte, en gebruik hem goed!

Op deze manier ben je vindbaar in LinkedIn en in Google.

Meer weten?

 Mail of bel voor meer info, of kom naar een van de workshops over Social Media

vrijdag 20 september 2013

Workshop Mindmapping en nog meer creatieve leerstrategieën, 12 november 2014

mindmap











Toen  (27 jaar geleden) de vlag uitging na het behalen van mijn middelbare-school diploma had ik niet gedacht dat ik me ooit nog bezig zou houden met rijtjes stampen, teksten markeren of samenvattingen maken. Gelukkig heb ik na die tijd nog heel veel bijgeleerd, en, life-long learning, ben ik hopelijk nog lang niet uitgeleerd.

In de manier van leren die wij vroeger op school moesten toepassen maakten we alleen gebruik van onze linkerhersenhelft. Psychologische en neurologische inzichten uit de laatste 20 jaar hebben echter aangetoond dat door het gebruik van beide hersenhelften veel effectiever geleerd kan worden. Mindmaps, het geheugenpaleis, woordslingers, en tweets zijn een aantal leerstrategieën die gebruik maken van beide hersenhelften, en die voor iedereen wel iets op kunnen leveren.

Wil je voor het maken van presentaties eens op een andere manier te werk gaan? Wil je weten wat jouw waarnemingsvoorkeur is? Wil je weten hoe jij anders, leuker, creatiever én effectiever zou kunnen leren?

Op woensdagavond 12 november organiseert Barcavela een workshop 'Mindmapping en nog meer creatieve leerstrategieën'

Ervaringen van andere deelnemers: stimulerend, praktisch, direct toepasbaar, inspirerend
Gemiddelde waardering: 9:0

Workshop              Mindmapping en nog meer creatieve leerstrategieën
Woensdagavond     12 november  2014 van 19.30- 22.00 uur
Lokatie                   Meerssen
Deelnemers             Maximaal 10 personen
Kosten                    € 49,00 incl. BTW pp
Aanmelden              via ellen@barcavela.nl

zondag 15 september 2013

gebruik je LinkedIn profiel voor een hoge Google ranking

Iedereen die wel een ge-zelf-googled heeft -je eigen naam ingetypt in Google- weet dat de kans erg groot is dat je LinkedIn profiel bovenaan de resultatenpagina komt te staan. Dit komt omdat LinkedIn een heel goede Page Rank heeft bij Google. Om optimaal gebruik te maken van deze hoge Page Rank zijn er een aantal handigheidjes.

Zorg voor een openbaar profiel

Wat is het nut van een profiel als niemand het mag zien? Een niet-openbaar profiel wordt alleen gezien door eerstegraadscontacten, wordt niet gevonden door Google en levert jou als LinkedIn gebruiker waarschijnlijk weinig meerwaarde. Maak je profiel dus openbaar.

Zorg voor een herkenbare LinkedIn naam

Als jouw LinkedIn-naam bijv. linkedin.com/in/io23jr94323z68 is is het zaak die naam snel te veranderen: Zorg dat jouw eigen naam in je LinkedIn naam staat. Mijn LinkedIn naam is bijvoorbeeld http://nl.linkedin.com/in/ellenschiffeleers/ Geen twijfel over wie ik ben…

LinkedIn URL aanpassen
LinkedIn URL aanpassen












Je kunt deze naam zelf veranderen via het instellingen menu, profiel / profiel bewerken, en vervolgens onder je foto de URL aanpassen.

En heet je toevallig Janssen en is de LinkedIn URL Janssen al geclaimed? Neem dan je initialen of je woonplaats op in je LinkedIn naam.

Zorg voor een goede koptekst

De standaard-koptekst is een kopie van dat wat je hebt ingevuld bij werkervaring-huidige baan. Aangezien de koptekst in beeld komt bij zoekopdrachten wil je daar wellicht wel een andere tekst hebben dan gewoon je huidige functienaam. Kies in de koptekst voor je Personal Brand- waar wil je voor gekend en gevonden worden. De meeste mensen zijn op LinkedIn niet op zoek naar een partner of eigenaar, maar heel vaak wel naar een accountant, personeelsmanager of tekstschrijver. Je hebt maximaal 140 tekens om te spelen met deze koptekst. Wees hier niet verlegen of bescheiden; dit is jouw visitekaartje!

Zorg voor links naar je eigen website

Je kunt in je LinkedIn profiel 3 links naar jouw site, produkt of merk maken. Geef je link met behulp van de optie ‘anders’ een herkenbare naam, waardoor Google en de zoekers je direct vinden:

LinkedIn links
LinkedIn links









Gebruik trefwoorden op Linkedin

Je Linkedin profiel bevat tal van velden waar je trefwoorden en zoekwoorden kunt gebruiken. Hoe meer relevantie, hoe meer kans je hebt om door de interne zoekmachine van LinkedIn en door externe zoekmachines als Google als antwoord bij een zoekopdrachten worden gevonden. Gebruik dus goede zoekwoorden in je profielkop, persoonlijke interesses, samenvatting, functietitel, en loopbaangeschiedenis. Je mag bijvoorbeeld 2000 tekens gebruiken in de velden Samenvatting en Functiebeschrijving, en 500 tekens in het het veld Specialties: gebruik die ruimte, en gebruik hem goed!

Op deze manier ben je vindbaar in LinkedIn en in Google.
Meer weten? mail of bel voor meer info, of kom naar een van de workshops over Social Media

vrijdag 13 september 2013

Heb jij invloed op verandering?

verandering
Ben jij goed in het laten veranderen van mensen of organisaties? En zo ja, hoe doe jij dat? Dwing je veranderingen af, ga je met mensen in gesprek, ben jij een onderhandelaar, verleid je mensen of geef je hun de ruimte te geven om de verandering zelf vorm te geven?
Uit wetenschappelijk onderzoek blijken verschillende veranderingsstrategieën in verschillende situaties effectief te zijn. Graag laat ik een paar strategieën de revue passeren.






Macht

Het afdwingen van veranderingen  door het inzetten van machtsmiddelen, positieve en negatieve sancties, is een veranderingsmethode die in sommige situaties kan werken. Deze machtsmethode gaat uit van het opstellen van strikte en exact  voorschrijvende regels, controleren, bijsturen en sanctioneren van gedrag. Feiten en argumenten zijn leidend, er is weinig ruimte voor invloed van ondergeschikten, en het vertonen van weerstand is illegaal. My way or the highway. Deze veranderingsmethode kan werken in crisissituaties, als er een strikte noodzaak wordt ervaren en mensen geen alternatieven zien,

Expertise

Het bewerkstelligen van verandering door te sturen op basis van kennis en argumenten is een methode die ook wel de overredingsmethode wordt genoemd. Deze methode gaat ervan uit dat als mensen maar de juiste  informatie en argumenten hebben, dat zijn dan wel meegaan in de gewenste verandering. Dat betekent meteen dat de zwakte van deze methode is dat zij buiten beschouwing laat dat mensen vaak ook nog eigen behoeften, doelen of visies hebben. Addertje onder het gras bij deze methode is vaak dat feiten en gegevens door de experts worden aangeleverd, en dat zij dus ook degenen zijn die bepalen welke gegevens wel en niet bekend gemaakt worden: en als niet welgevallige gegevens niet gedeeld worden,wordt natuurlijk wel een eenzijdig beeld geschapen. Als de expert- methode netjes wordt ingezet is deze bruikbaar bij veranderingen die mensen alleen maar hoeven te accepteren; als het de bedoeling is dat mensen daadwerkelijk participeren dan is deze methode alléén niet erg effectief.

Onderhandelen 

Onderhandelen wordt vaak als bewuste en indirecte veranderingstechniek ingezet. In het onderhandelingsperspectief is het uitgangspunt een verdeling van macht, waarbij verschillende groepen onderling afhankelijk zijn, en waarbij verschillende groepen in een organisatie naast een gezamenlijk doel ook eigen doelen nastreven. Weerstand kan optreden omdat het management meestal de meeste macht heeft en dus een betere onderhandelingspositie.

Verkopen of verleiden

Een andere manier om mensen te laten veranderen is hun te verleiden tot veranderen: je gaat hun laten verlangen naar naar de verandering, door bijvoorbeeld de gewenste situatie extra te belichten en door helder te maken dat de bestaande situatie minder gewenst is. Zeker als enthousiasme en een persoonlijk appel worden ingezet kan het een heel effectieve manier van beïnvloeden zijn, die zelfs werkt als het grote veranderingen betreft waar mensen actief in moeten participeren. Maar let op dat deze strategie niet verwordt tot manipulatie of paternalisme: Manipulatie ontstaat als mensen heimelijk en indirect worden beïnvloed door bijvoorbeeld alleen nog díé informatie wordt gegeven die binnen het gewenste plaatje past. Paternalistisch wordt het als de kaders waarbinnen veranderd moet worden heel strak worden houden.

Dialoog

Het initiëren van verandering door dialoog en communicatie is een aanpak die uitgaat van een leerperspectief. Mensen gaan met elkaar in gesprek en komen tot een gezamenlijk ervaren probleem van waaruit samen naar een oplossing wordt gezocht. De dialoog is een krachtig verandermechanisme dat heel effectief kan zijn om grote veranderingen te laten plaatsvinden die door veel participanten moeten worden gedragen. De basis voor dialoog als verandermechanisme is begrip krijgen voor elkaar en komen tot een gezamenlijk wensbeeld. Deze verandermethode vraagt participatief en inspirerend leiderschap: de leider staat in verbinding met de betrokkenen, snapt hun en hun problematiek en betrekt hun bij het bepalen van doelen, koers en uitvoering. Binnen deze verandermethode wordt vaak gebruik gemaakt van workshops en conferenties, waarvan de uitkomst niet van te voren vast staat.

Conclusie

Bij simpele veranderingen is meegaandheid vaak wel genoeg, bij ingrijpende veranderingen is een actieve betrokkenheid van alle partners noodzakelijk. De macht- expertise- en onderhandelingsaanpak kunnen bruikbaar zijn voor simpele veranderingen. Voor ingrijpende veranderingen is verleiding en dialoog veel meer geëigend.

Meer weten?

Meer weten oven verandering of een sparring partner nodig bij het denken over verandering?
neem gerust contact op met Barcavela, onze trainers en adviseurs denken graag met u mee. En onthoud in elk geval: Weerstand is een onlosmakelijk onderdeel van elk veranderingsproces. Zie het maar als een poging van anderen om hun belangen te verhelderen en hun eigen doelen te bereiken.

Deze blog is geïnspireerd op het artikel van J.J. Boonstra: invloedsuitoefening in grote organisaties





Idee. Elke maand een blog met een oefening net als Selma Foeken

vrijdag 30 augustus 2013

projectmanagement- hard of zacht?

Een heel enkele keer ligt een project volledig in jouw eigen handen, maar meestal worden projecten gedragen door meerdere medewerkers, die internen en/of externen van je eigen organisatie kunnen zijn.

Daarmee is eigenlijk ook de grootste uitdaging van projectmanagement genoemd. Wat betekent het voor (vaak professionele) individuen om te werken in teams. Welke vormen van organiseren bestaan er wanneer er gewerkt wordt in projecten? Wanneer wordt een groep eigenlijk een team en hoe voltrekt die ontwikkeling zich? Welke rollen komen voor in project teams en hoe ervaren individuen zulke rollen? Hoe kunnen teamleden verstandig omgaan met eventuele conflicten. Welke invloed heeft het werken in teams op het succes van projecten en hoe kan de organisatie sturen op samenwerking.

Erg leuk om voor de Universiteit Maastricht weer de workshop 'Werken in teams en sociaal dynamische aspecten van werken in projecten' te mogen verzorgen voor projectmanagers uit een keur van Limburgse bedrijven.

Meer info? UM- Post Graduate Education: Project Management 


Maastricht University

donderdag 15 augustus 2013

jouw strategie voor succes?

De zomer is altijd een heerlijke tijd om weer eens daadwerkelijk aan de slag te gaan met die stapel vakliteratuur die me al zo lang uitnodigend  ligt aan te staren.

Een van de meest intrigerende boeken op deze stapel was  het boek The Discipline of Market Leaders van Treacy en Wiersema. Rond 1990 schreven zij dit boek naar aanleiding van omvangrijk veldonderzoek.

Treacy en Wiersema geven aan dat succesvolle bedrijven bedrijven zijn die een strategische keuze hebben gemaakt en hun organisatie rondom die keuze hebben ingericht. Zij stellen dat er eigenlijk maar drie soorten succesvolle bedrijven zijn: bedrijven die extreem kostenefficiënt zijn, bedrijven die uitmuntende producten leveren en bedrijven die exact dat leveren wat hun klanten hun vragen: cost/operational leadership, productleadership of customer intamacy.

costleader
Bedrijven als McDonalds zijn operational/cost leaders. Dit soort bedrijven hebben hun succes te danken aan het feit dat zij volgens een gestandaardiseerd proces voor een lage prijs een beperkt aantal producten produceren. Het proces van operational leadership-bedrijven wordt gekenmerkt door stroomlijning, standaardisering, normering en efficiency.In de Human Resources betekent dat dat wordt geïnvesteerd in het zelf opleiden  van mensen zodat zij exact de regels en procedures kennen, en dat credits gaan naar mensen die perfect binnen de regels blijven, individuele resultaten zijn niet relevant, het gaat altijd om teamresultaten.
ICT is gericht op meten en monitoren van proces en kwaliteit, en biedt de basis voor snelle managementbeslissingen. De formule van operational leadership komt kort gezegd neer op: weinig produktvariatie, de moed hebben om niet elke klant op maat te willen bedienen, en inzetten op strikte kaders voor  het hele bedrijf .

productleaderBedrijven als Apple zijn productleaders. Deze bedrijven zetten in op superieure en vooruitstrevende producten, nieuwe toepassingen en diensten. Zij besteden veel geld en energie aan het op de markt zetten van nieuwe producten, en blijven tegelijkertijd sterk investeren in nog betere en vooruitstrevendere producten. Hun kernprocessen zijn uitvinden, producten ontwikkelen en markt ontwikkelen. Omdat zij continue onontdekte gebieden verkennen en nieuwe wegen inslaan zijn hun processen vaak ad-hoc; Een strakke organisatiestructuur zou hier beknellen, een losse en makkelijk te veranderen organisatiestructuur biedt veel meer vrijheid om steeds nieuwe wegen in te slaan. Hun succes is afhankelijk van het vermogen om in een vroeg stadium te beslissen welke kansen verder ontwikkeld worden zodat ondanks een heel brede creatieve basis toch genoeg energie gefocust kan worden op een beperkte en kansrijke portfolio. Productleaders kennen een cultuur van leren van fouten.  Getaletenteerde mensen zijn de human resources van deze ondernemingen, dus er wordt veel tijd en aandacht besteed aan het vinden, motiveren, uitdagen en vasthouden van talent.

customer intimacy
Bedrijven als CMG zijn gefocust op en succesvol door hun strategie van customer intamacy: perfect weten wat de klant nodig heeft en exact die produkten en diensten voor dit bedrijf leveren. Deze bedrijven investeren veel in een paar grote klanten, en maken zich onmisbaar door het bieden van 1:1 op maat gemaakte oplossingen voor de problemen van de klant. Het primaire proces is het vinden van oplossingen, en behelst soms zelfs het vinden van oplossingen voor problemen waarvan de klant zich nog niet bewust was. Dit werkt alleen met een gedecentraliseerde organisatiestructuur waarin medewerkers die kort op de klant zitten beslissingen kunnen nemen. Mbt HR betekent dit dat mensen gefocust moeten zijn op het behalen van effect voor de klant: credits gaan naar diegenen die de klant gelukkig maken. Bedrijven die succesvol zijn door Customer Intamacy zullen niet snel inzetten op groei door meer klanten, wel op meer doen voor bestaande klanten. Zij hoeven overigens niet alle diensten zelf uit te voeren, maar kunnen ook ontzorgen door onderaannemers in te zetten en te coördineren.

Elk bedrijf moet een bepaalde mate van kostenefficiency, produktkwaliteit en klantrelaties hebben, maar daadwerkelijk scoren op alle drie de aspecten is onmogelijk. Treacy en Wiersema geven aan dat je als bedrijf moet kiezen voor één strategie, en daar je totale bedrijfsvoering op moet afstemmen.

Waar staat jouw organisatie voor?

Graag denkt Barcavela met je mee over deze vraag, en over de bijbehorende vragen als:
  • wat vindt jouw klant belangrijk?
  • wat gaat de klant over 5 jaar belangrijk vinden?
  • welke toegevoegde waarde biedt jouw organisatie op het gebied van kosten, produkt en klantoplossing? 
  • wat is het basisniveau van dienstlening dat minimaal noodzakelijk is
  • welke toegevoegde waarde biedt jouw concurrentie op deze gebieden?
  • hoe verhoudt jouw organisatie zich tot de toegevoegde waarde van je succesvolste concurrenten?


Meer weten? bel gerust: 06-11131744




maandag 24 juni 2013

uitstelgedrag en het reptielenbrein


reptielenbrein

Ken je dat gevoel? je weet dat je iets moet doen, en het staat week na week op je to-do lijst? Je verzint smoesjes waarom het even niet uitkomt? Sorry, maar er was even iets veeeel belangrijkers? Als mijn kast is opgeruimd is, dan kan ik pas echt beginnen? Houd je jezelf eigenlijk continu voor de gek?




Het mooie woord voor dit uitstelgedrag is procrastinatie.
Let wel, het gaat hier niet over daadwerkelijk goed overdacht uitstellen, en je daar prima bij voelen.
Het gaat hier over weten dat het moet, het niet doen en je daar miserabel bij voelen. Procratinatie is een obstakel bij het bereiken van je doelen. En deze procrastinatie vindt zijn oorzaak in ons brein.

Hoe werkt het brein?


Het brein is opgebouwd uit 3 delen, die een relatie hebben met onze evolutionaire status: de amygdala, het limbische systeem en neocortex. Vanwege de evolutionaire relatie worden ze ook wel populair het reptielenbrein, het zoogdierbrein en het denkbrein worden genoemd.

De amygdala, het reptielenbrein, is het oudste gedeelte van het brein en gaat met name over overleven, voedel, veiligheid, lijfsbehoud en voortplanting. Het reptielenbrein is gericht op status quo: alles vooral zo houden als het is, want dat is veilig. In dit deel van het brein zijn er geen woorden maar gaat het over gevoel: voelt het goed of voelt het niet goed?

De neocortex, het denkbrein, is het breindeel dat evolutionair het jongste is, en dat mensen onderscheidt van dieren: in dit deel van het brein worden de bewuste beslissingen genomen. Dit deel van het brein gaat over kansen zien en benutten, over groei en mogelijkheden. Hier zitten de bekende rechter en linkerhersenhelft: taal, analyse en probleemoplossing links en beelden en metaforen rechts.
denk- en voelbrein
denk- en voelbrein















Procrastinatie heeft te maken met het gegeven dat je denk-brein vooruit wil, maar je reptielenbrein de status-quo wil behouden. Op het moment dat je een manuscript moet inleveren, een presentatie moet houden, een lastig telefoongesprek moet voeren laat het reptielenbrein van zich horen, en roept 'stop, niet veilig'.
Het reptielenbrein is het oudste en heeft dus vetorecht. Daarmee kan dit deel van het brein de hele boel blokkeren als het denkt dat het te gevaarlijk is: niet om jou te pesten, maar puur als beschermingsmechanisme.

Overwin het reptiel

” Don’t wait. The time will never be just right.”
Napoleon


Het is bewezen dat mensen die niet uitstellen veel gelukkiger zijn in het leven. Wie niet uitstelt kan rustig gaan slapen, wat af moest en af kon, ís af.. Je zult dus iets willen doen aan dat vetorecht van het reptielenbrein , je zult manieren willen vinden om toch dáár te komen waar jouw denkbrein heen wil. Je kunt het reptielenbrein blokkeren met alcohol of drugs: heel effectief om de natuurlijke remmingen stop te zetten, maar in het dagelijkse leven meestal niet de meest handige strategie.

Een andere strategie, die een stuk veiliger is, is strategisch overleg met je reptielenbrein. Je amygdala blokkeert verandering omdat hij veiligheid wil.  Als je een enge situatie wil opzoeken, voor een publiek moet staan, wil bungeejumpen, of dat enge telefoontje moet plegen met die potentiële opdrachtgever, roept je amygdala heel hard stop, omdat hij ervan uitgaat dat dat niet veilig is.Pas als jij jouw amygdala ervan kan overtuigen dat er voldoende veiligheid is, dat het leven doorgaat als de opdrachtgever nee zegt, dat het publiek zich netjes gedraagt, dat perfectie niet noodzakelijk is, dat het touw van de bungee niet te lang is, pas dan zal je reptielenbrein zich rustig houden en kan je van daaruit vooruit.
Dat betekent dus dat je dat buikgevoel, die vage angst,  niet moet negeren, maar tijd moet nemen om te begrijpen wat je reptielenbrein wil zekerstellen, en jouzelf en daarmee je reptielenbrein uit te leggen dat het veilig genoeg is. Binnen NLP is dit heel mooi uitgewerkt in de technieken die werken met delen.

Weer een andere techniek die veel binnen timemanagement wordt gebruikt is het inzichtelijk maken van de taken die je hebt, en ze indelen naar belangrijkheid en naar urgentie. Als je dan de zaken die je wil gaan oppakken in heel kleine brokjes verdeelt is de kans op succes veel groter: Door niet in grote stappen te denken, maar in heel kleine stapjes (ook wel de kunst van Kaizen) slaat je reptielenbrein geen alarm: het ziet geen grote veranderingen, hoeft niet op de noodrem te trappen, en jij kunt bereiken wat je wil zonder weerstand van je amygdala.
Kaizen
Kaizen









Je kunt ook je reptielenbrein ten hulp roepen: zorgen dat het zijn reptielenogen opent, het gevaar ziet en jou tot actie maant. De manieren om dit te doen is heel bewust zijn van de negatieve gevolgen van procrastinatie: wat is het ergste wat kan gebeuren als je niet afmaakt wat je af wilde maken. Als het gevaar maar groot genoeg is kan dat een prima motivator zijn om je reptielenbrein mee tel laten werken met je denkbrein.

De positieve keerzijde hiervan dat je met een heel positieve blik op het eindresultaat, en met het gevoel van voldoening je reptielenbrein al kunt meenemen in de nieuwe state. (ook dit kennen we weer in de NLP, onder de naam leverage en als criteriaspin).

Dus: je reptielenbrein is een oeroud systeem dat jou wil beschermen tegen veranderingen, als jij vooruit wil zul je technieken willen vinden om het reptielenbrein te omzeilen, gerust te stellen, of tot actie te manen:

feed the crocodile and be happy

NB een mooie uitwerking van het reptielenbrein zie je in bijgaand filmje' Quieting the lizard brain' van Seth Godin:


vrijdag 7 juni 2013

zakelijk effect met social media

scoren met social media
scoren met social media
Social Media zijn allang niet meer alleen vrijetijdsmedia, maar zijn zakelijk onontbeerlijk geworden. 80% van de journalisten bijvoorbeeld maakt dagelijks gebruik van social media voor hun werk, (vooral Twitter, Facebook en linkedin), en 97% van de recruiters gebruikt linkedin voor het vinden van kandidaten en andere wervingsinspanningen. Hoe gebruik JIJ de socia Media om de zichtbaarheid van je bedrijf te vergroten?




Een aantal tips om zonder van Social Media een dagtaak te maken toch effect te generen:

Ken je doelgroep

Weet op welke manieren jouw doelgroep informatie wil ontvangen. Een heel belangrijke factor daarin is de leeftijd: In het algemeen kun je stellen dat hoe hoger het opleidingsniveau en hoe lager de leeftijd van je publiek, hoe meer ze online communiceren. De gemiddelde leeftijd van LlinkedIn gebruikers is 44 jaar, Facebook gebruikers 38 jaar en Twitter gebruikers 39.

Wees aanwezig

Zorg ervoor dat je een profiel hebt op LinkedIn, Facebook en Twitter. Hoe completer hoe liever, maar zorg er in elk geval voor dat als jouw doelgroep een van deze media gebruikt, ze jou via dit medium kunnen bereiken.

Sluit aan bij de behoefte van jouw doelgroep

De gemiddelde consument zal voor het opdoen van inspiratie voor een vakantie niet snel op linkedin gaan zoeken, en diepgaande productinformatie zal hij niet op Facebook verwachten te vinden. Wat is de behoefte van jouw consument, en welk medium zal hij daarvoor gebruiken? Sluit aan bij de behoefte van je doelgroep. Alleen dan lever je efficiënt (meer)waarde voor je potentiele klanten.

Zorg voor een helder profiel

Zorg ervoor dat het beeld dat je via je website, je brochure, en via de social media neerzet helder en eenduidig is: zet niet op Twitter in je bio dat je trainer bent als je je op linkedin als coach en op je website als consultant profileert . Een helder en consistent profiel maakt je geloofwaardiger.

Combineer de verschillende media

Een blog kun je prima delen via Facebook of linkedin, linkedin-berichten kun je direct laten doorzetten op Twitter, in al je berichten kun je verwijzen naar je website. Gebruik apps zoals Tweetdeck om je berichten op de verschillende social media te plaatsen en te beheren.Zorg daarnaast ook voor een link tussen je online en offline communicatie door bijvoorbeeld het consequent vermelden van je website en Facebookpagina op je briefpapier en in advertenties of gebruik QR codes op elke poster.

Hou je volgers in de gaten

Bouw af en toe tijd in om je tijdlijn in LinkedIn, Facebook en Twitter door te scrollen. Social media is niet alleen zenden maar vooral ook reageren! Weet waar de mensen die voor jou interessant zijn mee bezig zijn.

Actie en reactie

Social Media zijn niet alleen maar verkoopkanalen maar bieden potentiele consumenten de kans om jou te leren kennen. Reageer eens op linkedin-discussies als ze over jouw vakgebied gaan. Speel in op wat anderen zeggen. Volg de mensen die jou volgen, en reageer als zij iets tegen jou of iets over jou zeggen. Weet wat mensen over jou zeggen, en gebruik apps zoals Hootsuite die regelmatig het internet afstruinen op zoek naar de door jou ingegeven zoekwoorden.

Speel in op de actualiteit

Niets zo effectief als inspelen op wat er toch al in het nieuws is. Handel je in pluimvee en stonden de kranten bol van de plofkip, doe daar dan wat mee! Vertel waarom mensen voor een verantwoorde kip bij jou moeten zijn, en wat jouw bedrijf doet tegen misstanden in de bio-industrie; reageer op berichten op jouw profiel of op algemene fora.

Gebruik hashtags

Wees vindbaar door te communiceren met behulp van zoektermen. In het voorbeeld over de plofkip twitter je bijvoorbeeld met #plofkip, #bio-industrie zodat ook de mensen die jou niet volgen via de hashtag jouw berichten zien. Door zelf de hashtags binnen je vakgebied in de gaten te houden, evt met een aparte kolom in Tweetdeck zie je meteen wie er binnen jouw vakgebied actief zijn.


Meer weten

Meer weten over Social Media, schrijf je in voor de workshop op 20 september, of neem contact op met Barcavela, en vraag naar het cursusaanbod rondom Social Media

dinsdag 4 juni 2013

innovatie- luxe of noodzaak?

innovatie
Innovatie
Stilstand is achteruitgang, dus elk bedrijf moet continue innoveren. Betekent dat dat ik elk seizoen een nieuwe product op de markt moet zetten? gelukkig niet! Innovatie betekent niet alleen maar technische of productinnovatie, maar kan bijvoorbeeld ook betrekking hebben op service, relatie, management of marketing. De gevolgen van het op een nieuwe wijze toepassen of in de markt zetten van een bestaand product kunnen even groot zijn als de gevolgen van de introductie van het product zelf.

Laten we eens uitgaan van 3 belangrijke variabelen voor innovatie: 

  1. Product
  2. Service. 
  3. Relatie 
Voor alle drie deze variabelen geldt dat ze kunnen variëren tussen twee extremen: enerzijds totale vergelijkbaarheid met de concurrentie en anderzijds volledige uniciteit.

Product-innovatie


service innovatie - maatwerk bij Dell
service innovatie - maatwerk bij Dell
Productinnovatie gaat over nieuwe producten, nieuwe diensten, de typische R&D activiteiten. Ons natuurlijke streven is vaak om een volledig uniek produkt te maken, een innovatie-strategie die meestal veel tijd en geld kost, en ook nog het gevaar in zich heeft te blijven steken op het niveau van de uitvinding: Een ontdekking die nooit uit het laboratorium komt, blijft een uitvinding. Pas als een ontdekking wordt gebruikt in je bedrijf en geld gaat opleveren of besparen is er sprake van innovatie. Productinnovatie vraagt dus meestal een grote investering, en succes is zeker niet gegarandeerd.

Service-innovatie

De meeste succesvolle bedrijven moeten het niet van hun unieke product hebben, maar veel meer van hun unieke service: service zoals een competente en snelle 24/7 helpdesk, snelle levertijden, productie naar klantspecificatie. Denk maar eens aan de actie van Youp van het Hek tegen de service van T-mobile, het succes van Domino's Pizza, niet door de fantastische pizza maar door de snelle levering, en de wereldwijde bekendheid van Dell als maatwerk-computer.

service innovatie : Youp van het Hek en T-mobile
Youp van het Hek en T-Mobile
service innovatie - snelle levertijden bij Domino's
snelle levertijden bij Domino's

Relatie-innovatie

De derde innovatie strategie valt het best weer te geven onder de titel: ' Houd van je klant, niet van je product'. Weet wat je klant beweegt en waarom de klant zaken wil doen met JOUW bedrijf. Zoals het voorbeeld dat ik bij Gamma altijd gebruikte: De klant is niet geïnteresseerd in de perfecte spijker die jij hem wil verkopen, maar wil hij zijn schilderij netjes ophangen. Als jij van je klant houdt kom je achter zijn vraag, en met jouw service koopt hij misschien wel een ophangsysteem van 250 € ipv een spijker van 50 cent. Hoewel de klant dan veel duurder uit is is hij waarschijnlijk uitermate tevreden over jouw bedrijf en de service die jij levert.

Kortom

Innoveren moet! Productinnovatie op zijn tijd is nodig, maar meestal bereik je meer effect met innovaties op het gebied van service of relatie.

Meer weten?

Meer weten over Innovatie? Neem gerust contact op met Barcavela, of neem wellicht deel aan een van de workshops van de Leergang Succesvol Ondernemen die binnenkort weer van start gaat.

dinsdag 14 mei 2013

ondernemende professionals - autonomie

Hoe maak je van de professionals in jouw organisatie ondernemende professionals? 


Om dat te kunnen is allereerst van belang om te weten wat nu eigenlijk ondernemende professionals zijn; aan welke voorwaarden zij voldoen, welke drijfveren ze hebben en welke kwaliteiten? Nieuwsgierigheid, pro-activiteit, creativiteit, lef en autonomie zijn toch wel de allerbelangrijkste en onderscheidende kwaliteiten. Deze blog gaat specifiek over autonomie.

Autonomie


Autonomie gaat over zelfbeschikking, en gaat uit van de capaciteit van om zelf verantwoorde beslissingen te nemen. Als professionals autonomie krijgen levert dit vaak een intrinsieke motivatie. Een van de mooiste voorbeelden hiervan lees je in het boek Drive van Pink (2010). Hoe zit dat in jouw organisatie? Hoe autonoom zijn jouw professionals eigenlijk?

Om nieuwe ontwikkelingen van de grond te krijgen is een onafhankelijke spirit en actie nodig. Als jouw organisatie een strakke organisatiestructuur kent, is het heel lastig voor jouw professionals om autonoom en ondernemend te zijn.

autonomie











Autonomie-check 

- Hoeveel vrijheid en flexibiliteit hebben jouw professionals?
- Stimuleert jouw organisatie teams en individuen om eigen doelen en targets te formuleren?
- Kunnen jouw professionals zelf richting geven aan hun doelen en activiteiten?
- Ontstaan vernieuwingen top-down of bottom-up?

Autonomie-killers

- Dagelijkse verantwoordingsplicht
- Gedetailleerde planningen zonder flexibiliteit
- Strakke sturing op resultaten

Autonomie-aanjagers

- Bied geduld, ruimte en tolerantie voor autonome groepen
- Geef aandacht en support voor 'trekkers' van een nieuw idee
- Leg verantwoordelijkheid laag in de organisatie, bij kleine autonome teams
- Creëer skunk works, waarin kleine groepen via het garage-box principe
        op een onconventionele wijze samenwerken


Volgende keer meer over andere eigenschappen van ondernemende professionals. Meer weten over Intrapreneurship? Neem gerust contact op met Barcavela, of neem wellicht deel aan een van de workshops van de Leergang Intrapreneurship die binnenkort van start gaat.

donderdag 2 mei 2013

zonder creativiteit geen ondernemende professionals

Hoe maak je van de professionals in jouw organisatie ondernemende professionals? 


creativiteit
Om dat te kunnen is allereerst van belang om te weten wat nu eigenlijk ondernemende professionals zijn; aan welke voorwaarden zij voldoen, welke drijfveren ze hebben en welke kwaliteiten? Nieuwsgierigheid, pro-activiteit, creativiteit, lef en autonomie zijn toch wel de allerbelangrijkste en onderscheidende kwaliteiten. Deze blog gaat specifiek over creativiteit.



Creativiteit

Creativiteit gaat over het ontwikkelen van nieuwe ideeën. In een innovatiegerichte organisatie krijgen professionals tijd en ruimte voor het ontwikkelen van producten, processen of ideeën. Een mooi voorbeeld van steun voor innovatie is de 20%-regel bij Google. Alle professionals krijgen daar 20% van hun tijd de mogelijkheid om zelf nieuwe ideeën te ontwikkelen. Onder andere Gmail is in deze 'vrije tijd’ ontwikkeld. Creativiteit gaat niet allen om het ontwikkelen van het product, maar is vaak ook nodig op sociaal vlak, om anderen voor een idee te winnen.

Innovativiteitscheck voor jouw organisatie

- In hoeverre worden professionals gemotiveerd om met nieuwe ideeën te komen?
- Krijgen professionals de ruimte om hun creativiteit kwijt te kunnen in experimenten?
- Hoeveel nieuwe diensten en verbeterde processen zijn er het afgelopen jaar ontwikkeld?
- Hoeveel investeert jouw organisatie in R&D (evt samen met universiteiten of
   onderzoeksinstellingen)

Creativiteitskillers

- vaste regels waar niet van afgeweken mag worden, zelfs niet in het klantbelang
- als het financieel wat minder gaat als eerste snijden in innovatie
- voorstellen afkappen met 'hebben we al geprobeerd', en ‘dat werkt hier niet’

Creativiteitsaanjagers

- maak tijd vrij voor creativiteit en experimenteren
- beloon initiatieven
- stimuleer continue verbetering binnen de organisatie
- voer de oude ideenbus weer in (zie ook deze eerdere blog)
- reserveer budget voor R&D, onderzoeksprojecten en nieuwe  technologie


Volgende keer meer over andere eigenschappen van ondernemende professionals. Meer weten over Intrapreneurship? Neem gerust contact op met Barcavela, of neem wellicht deel aan een van de workshops van de Leergang Intrapreneurship die binnenkort van start gaat.

maandag 29 april 2013

ondernemende professionals met lef

Hoe maak je van de professionals in jouw organisatie ondernemende professionals? 


Om dat te kunnen is allereerst van belang om te weten wat nu eigenlijk ondernemende professionals zijn; aan welke voorwaarden zij voldoen, welke drijfveren ze hebben en welke kwaliteiten? Nieuwsgierigheid, pro-activiteit, creativiteit, lef en autonomie zijn toch wel de allerbelangrijkste en onderscheidende kwaliteiten. Deze blog gaat specifiek over lef.

Lef


Lef gaat over de bereidheid om risico's te nemen en je nek uit te steken. Wil je iets veranderen dan heb je lef nodig, wat vaak betekent dat je over heel wat drempels heen moet stappen (het grootste deel van ons brein, het reptielenbrein houdt namelijk van de status quo, alleen het evolutionair jongste deel van ons brein, de neocortex houdt van verandering )  Bij een verandering zijn de effecten nooit volledig in te schatten. Filosofen plaatsen lef of dapperheid dan ook niet voor niets tussen de twee uitersten lafheid en hoogmoed in. Teveel kan gevaarlijk zijn (hoogmoed), maar te weinig ook (lafheid).

Hoe kan je jouw organisatie aantrekkelijk maken voor ondernemende professionals? Heel belangrijk is het om de mogelijkheid te bieden om fouten te mogen maken. Een ondernemende professional is bereid om op te staan en fouten te maken. Hij/zij zal een zekere mate van risico moeten nemen, waarvan de effecten van tevoren nooit volledig zijn in te schatten.En dat kan alleen in een organisatie die daar ruimte voor biedt.

Is dat eng? ja, ls het de moeite waard? wel als je graag ervaren mensen in jouw organisatie kweekt. Ervaren CEO's, projectleiders en consultants worden geboren door veel - vaak erg dure - fouten te maken.















Lef-check voor jouw organisatie:

- Mogen fouten gemaakt worden?
- Hoe wordt er in jouw organisatie omgegaan met 'andersdenkenden'?
- Is verandering in eerste instantie een kans of een bedreiging?
- Promoot jeregelmatig nieuwe producten of technologieën?
- Hoeveel wordt geïnvesteerd in opleiding en training?
- Hoe zeker moeten nieuwe ideeën zijn voordat ze worden uitgeprobeerd?


Lef-killers

- Volledig in-control zijn
- Geen ruimte voor ambiguïteit
- Sterk beredeneerd handelen

Lef-aanjagers

- Technieken, methodes of processen uit andere sectoren hanteren
- Best-practice van concurrenten overnemen
- Concurrentiepositie regelmatig op de agenda zetten


Volgende keer meer over andere eigenschappen van ondernemende professionals. Meer weten over Intrapreneurship? Neem gerust contact op met Barcavela, of neem wellicht deel aan een van de workshops van de Leergang Intrapreneurship die binnenkort van start gaat.

donderdag 25 april 2013

ondernemende professionals - nieuwsgierigheid

Hoe maak je van de professionals in jouw organisatie ondernemende professionals? 

Om dat te kunnen is allereerst van belang om te weten wat nu eigenlijk ondernemende professionals zijn; aan welke voorwaarden zij voldoen, welke drijfveren ze hebben en welke kwaliteiten? Nieuwsgierigheid, pro-activiteit, creativiteit, lef en autonomie zijn toch wel de allerbelangrijkste en onderscheidende kwaliteiten. Deze blog gaat specifiek over nieuwsgierigheid.

Nieuwsgierig

Nieuwsgierigheid gaat over het signaleren van kansen, zonder er echt naar op zoek te zijn. Nieuwsgierigheid creëert creativiteit, kansen en oplossingen waar anderen die niet meer voor mogelijk houden. Nieuwsgierigheid is geen gegeven eigenschap waarover sommigen wel beschik­ken en anderen niet. Bij jonge kinderen is de mate van nieuwsgierigheid het grootst. En als professionals het kind in zichzelf weer even naar boven mogen halen en werken kunnen zien als spelen, bestaat de kans dat ze een intense en langdurige nieuwsgierigheid op een bepaald terrein gaan ontwikkelen: passie of flow. Ondernemende professionals gaan volledig op in hun 'ding'.

Nieuwsgierigheidscheck voor jouw organisatie: 

- Hoe nieuwsgierig zijn mensen binnen jouw organisatie naar onvolledige informatie?
- Vraag jij in werkoverleg of functioneringsgesprekken naar passie en dromen
- Durven mensen binnen jouw organisatie te choqueren om twijfel en nieuws­gierigheid te zaaien?
- Hoe wordt er omgegaan met 'andersdenkenden' binnen jouw organisatie?

Nieuwsgierigheidskillers:

- Dat doen we hier al jaren zo
- Dat werkt hier niet

Nieuwsgierigheidsaanjagers

- Vraag in werkoverleg of functioneringsgesprekken naar dromen
- Vraag hoe mensen handelen naar hun passie
- Verspreidt opiniestukken of informatie met open eindjes
- Chocqueer
- Zaai twijfel




Volgende keer meer over andere eigenschappen van ondernemende professionals. Meer weten over Intrapreneurship? Neem gerust contact op met Barcavela, of neem wellicht deel aan een van de workshops van de Leergang Intrapreneurship die binnenkort van start gaat.

inspiratiebron voor dit artikel: Kwakman en Zomerdijk

woensdag 17 april 2013

moet ik dit nu doen?










Vraag jij je regelmatig af of je wel optimaal effectief bent? Of je je tijd besteed aan zaken die echt relevant zijn? Of je je schaarse tijd wel efficiënt gebruikt?

Eigenlijk zijn er daarbij 5 simpele vragen:
MOET ik dit nu doen?
moet IK dit nu doen?
moet ik DIT nu doen?
moet ik dit NU doen?
moet ik dit nu DOEN?

Verzekeraar Achmea kwam erachter dat haar medewerkers veel tijd besteden aan zaken die zij 'niet nu moeten doen' . Een van hun opvallendste acties is dat Achmea nu een week lang het vergaderen heeft verboden: een week lang mogen medewerkers niet op vaste tijden met een vast aantal mensen aan de hand van een vaste agenda over vooraf vastgelegde zaken in een vast format overleggen. Uiteraard mogen zij wel 1:1 met elkaar van gedachten wisselen over de zaken die voor hun actueel en relevant zijn.

meer weten: http://www.nrc.nl/carriere/2013/04/15/bij-achmea-is-vergaderen-deze-week-verboden/

Ben jij optimaal effectief? Besteed jij je tijd aan zaken die echt relevant zijn? Gebruik je jouw tijd efficiënt?

Zelfstandigen kunnen deze vragen aan zichzelf stellen, en zelf actie nemen als hun effectiviteit beter zou kunnen worden. Als je voor een baas werkt vraagt het intrapreneurship om deze vragen voor jezelf te beantwoorden én vervolgens met je leidinggevende het gesprek hierover aan te gaan. Wellicht heeft die een andere visie op succes, randvoorwaarden of criteria, maar JIJ bent aan zet om het gesprek aan te gaan en open te houden.

Meer weten over Intrapreneurship? Neem gerust contact op met Barcavela, of neem wellicht deel aan een van de workshops van de Leergang Intrapreneurship die binnenkort van start gaat.

dinsdag 16 april 2013

persoonlijke effectiviteit - de 80/20 regel











Je kunt je effectiviteit verhogen door meer uren te werken, maar je kunt ook op een andere manier naar je resultaten en je tijd gaan kijken.

De meesten van ons kennen de vuistregel van Pareto wel: de 80-20-regel: De regel is opgesteld als economische regel (80% van de bezittingen in handen van 20% van de bevolking), maar blijkt ook veel breder te gelden: 20% van de kinderen in een schoolklas veroorzaakt 80% van het lawaai, 20% van de processen in de chemische industrie veroorzaakt 80% van de uitstoot, 80% van de regen valt op 20% van de oppervlakte van de aarde.

Hoewel het slechts een vuistregel is is deze ook heel goed bruikbaar binnen je eigen werk: 20% van je inspanningen is verantwoordelijk voor 80% van het resultaat. Dus van de 40 uur die je in een week werkt zorgen 8 uur voor 80% van het resultaat!

Dat betekent meteen ook dat er 32 uur in de werkweek zijn die veel minder effectief zijn. Je kunt je effectiviteit dus verhogen door meer uren te werken, maar je kunt ook op een andere manier naar activiteiten en resultaten kijken, en dan andere keuzes maken:

Wat zijn de belangrijkste resultaten die jij op week- of op jaarbasis wil halen? Wanner ben jij succesvol?Begin met een long-list, de 10 belangrijkste resultaten waarvoor jij verantwoordelijk bent of wilt zijn, en breng dit terug tot een short-list van de 2 of 3 resultaten die het meeste bijdragen aan jouw succes.

Van daaruit ga je kijken naar succesvolle activiteiten: Wat zijn de activiteiten die je moet ondernemen om die 2 of 3 belangrijkste resultaten te halen, en selecteer vervolgens de 20% van die activiteiten die het meeste impact hebben op je belangrijkste resultaten.

Dit zijn blijkbaar cruciale activiteiten: activiteiten die daadwerkelijk leiden tot resultaten die ertoe doen. Zou het niet mooi zijn als je als je meer van dit soort activiteiten zou kunnen doen; als je meer tijd zou kunnen besteden aan dit soort activiteiten?

Hoe ga jij ervoor zorgen dat je meer tijd aan deze cruciale activiteiten kan besteden? Kun je andere zaken delegeren, taken afstoten, werk outsourcen?

Voor zelfstandigen kunnen de antwoorden op deze vragen vaak direct geïmplementeerd worden. Het vraagt intrapreneurship om deze vragen voor jezelf te beantwoorden é
n vervolgens met je leidinggevende het gesprek hierover aan te gaan. Wellicht heeft die een andere visie op succes, randvoorwaarden of criteria, maar JIJ bent aan zet om het gesprek aan te gaan en open te houden.

heel veel succes!

dinsdag 9 april 2013

Workshop 'Ondernemende Professionals'











Veel organisaties willen graag ondernemende medewerkers hebben. Maar wat zijn de effecten van het aannemen van ondernemende mensen op de organisatie? Hoe lang blijven ondernemende types gelukkig als afwijken van de standaard direct wordt afgestraft?

Eind 2013 gaat een cyclus van workshops over Intrapreneurship van start. Op woensdag 15 mei geef ik een gratis kennismakingsworkshop voor managers en HR-functionarissen, waarin we onder andere ingaan op de voor-en nadelen van ondernemende medewerkers in ieders eigen organisatie, en waarin randvoorwaarden en succes-criteria worden benoemd.

Het belooft een interactieve middag te worden

Workshop:           Ondernemende Professionals
Datum en tijd:       woensdag 15 mei van 14.00-17.00 uur
Doelgroep:           managers en HR-functionarissen
Investering:           gratis
Groepsgrootte:     maximaal 15 pers
Lokatie:                Barcavela, Meerssen
Inschrijven:           info@barcavela.nl
Telefoon:              06-11131744

Workshop Effectief en Efficient zakelijk gebruik van Social Media


Social Media zijn allang niet meer alleen vrijetijdsmedia, maar zijn zakelijk onontbeerlijk geworden. 80% van de journalisten bijvoorbeeld maakt dagelijks gebruik van social media voor hun werk, (vooral Twitter, Facebook en linkedin), en 97% van de recruiters gebruikt linkedin voor het vinden van kandidaten en andere wervingsinspanningen. Hoe gebruik JIJ de Social Media om de zichtbaarheid van je bedrijf te vergroten

In deze workshop gaan we in op de verwachtingen van klanten, de do's en dont's van webcare, slimme manieren van monitoring en omgaan met negatieve berichten op het web. Ben jij al een bekende op de Social Media, en zou je ze graag effectiever en efficiënter willen inzetten voor jouw bedrijf of organisatie? Kom dan naar de workshop 'zakelijk gebruik van Social Media'

Het belooft een interactieve dag met veel direct bruikbare tips en informatie te worden, en uiteraard is er ook tijd en ruimte voor real-life netwerken. Let op: neem een eigen laptop met internettoegang mee voor optimaal profijt

Doel:                    Social Media effectief en efficient inzetten voor je zakelijke doelen
Datum en tijd:       vrijdag 20 september van 9.30-16.00 uur
Doelgroep:            Ondernemers en Intrapreneurs met Social Media ervaring
Investering:            € 150,- excl BTW
groepsgrootte:       maximaal 12 pers
Lokatie:                Barcavela, Proost Willemstraat 1 in Meerssen
Inschrijven:            info@barcavela.nl
Telefoon:               06-11131744

een zakelijke Facebookpagina maken - deel 1

Net als CocaCola, Heineken en de Bijenkorf ook een zakelijke pagina voor jouw bedrijf?
Als je zelf al een persoonlijk Facebook-profiel hebt kun je snel aan de slag.

Voor je bedrijf moet je geen persoonlijk profiel maken, maar een zakelijke pagina. Er zijn een aantal verschillen tussen privé profielen en zakelijke pagina's: Privé heb je vrienden, kun je je privacy beheren en kun je moeiteloos in contact komen met anderen. Zakelijk heb je een pagina die volledig openbaar is, en waarbij mensen in contact kunnen komen met jou. Bij een zakelijke pagina heb je daarnaast toegang tot statistieken, kun je de lay-out aanpassen en kun je advertenties maken.

Ga voor het maken van de zakelijke pagina naar http://www.facebook.com/pages/create.php.














Kies voor je bedrijf de de categorie die het best van toepassing is; je moet dit nu beslissen en kunt dit later niet meer veranderen. Datzelfde geldt op het moment dat je de velden gaat invullen; de naam van je pagina moet je NU bepalen; als je straks online bent, en wellicht honderden fans hebt kun je die naam niet meer wijzigen.

Zodra je pagina is aangemaakt krijg je een administratiepanel in beeld dat je de mogelijkheid biedt om je pagina te bewerken en publiek op te bouwen.

Publiek opbouwen wordt pas interessant pas als je pagina compleet is; het is eerst zaak je pagina compleet of completer te maken. Dat begint bij het invullen van de informatie over je pagina:













Via 'Informatie bijwerken' kun je je toekomstige fans al heel veel informatie bieden over je bedrijf en over wat ze van jouw pagina kunnen verwachten. Je vindt hier invulvelden zoals naam, Adres, Activiteit, Startdatum, Missie, Producten, Prijscategorie,en contactgegevens. Deze informatie is op zakelijke pagina's ook goed terug te vinden: direct onder de foto links staat een hyperlink naar de informatie, zie hier het voorbeeld van Heineken:



Je hebt nu een complete, maar heel kale pagina.
Volgende keer meer over het opmaken van je pagina.

En wil je al eerder iets weten. Neem gerust contact op met mij via info@barcavela.nl of kom een keer naar een workshop bij Barcavela, bijvoorbeeld op donderdagavond 16 mei in Meerssen. Meer info:  http://www.barcavela.nl/agenda.php