vrijdag 25 oktober 2013

De wet van de verminderende meerwaarde

Soms word ik er zo moe van: stilstand is achteruitgang…. Jaja, het zal wel. Moeten we dan allemaal continue veranderen, het vertrouwde weer loslaten en wéér wat nieuws proberen? Helaas, het antwoord is een volmondig JA!

De wereld om ons heen verandert voortdurend en als we ons niet aanpassen aan deze veranderende omstandigheden dan lopen we vroeger of later achter. Je hoeft voor mij echt niet de eerste te zijn die een Iphone 5 koopt, of in de rij te gaan liggen voor het nieuwste besturingssysteem, maar ik ken nog maar weinig succesvolle mensen die nog een gsm met antenne gebruiken of nog via DOS werken. Waar trainingen voor het gebruik van Windows in de jaren 90 heel populair waren zullen ze nu op een enkele laatbloeiende bejaarde na niet veel inschrijvingen meer hebben.




Jeroen Buscher schreef hier een heel leesbaar boek over: Onbeperkt Houdbaar. En  zijn inleidende verhaal over internet-whizkid Michiel en zijn verminderende meerwaarde is zo helder en confronterend: Moeten we allemaal continue veranderen? JA!






Marktonderzoek

Ook mijn bedrijf verandert voortdurend, onder invloed van interne en externe veranderingen. De veranderingen die het meeste invloed op Barcavela hebben spelen zich op twee vlakken van de vrije markt af: op het vlak van (potentiele) klanten en op het vlak van mede-aanbieders.

Aan de klanten-kant betekent dat continue onderzoek doen naar de actuele wensen van klanten, zorgen dat we weten welke problemen er spelen er voor de klant (soms nog voordat de klanten dit zelf) weten, en uitvinden  waar klanten nu of straks behoefte aan hebben. Uiteraard kunnen wij niet aan al die behoeftes voldoen, maar wij moeten bepalen waarmee WIJ de klanten kunnen helpen.

Aan de kant van de mede-aanbieders betekent dat dat we ook steeds in de gaten moeten houden waar onze collega’s mee bezig zijn: wat bieden ze aan, voor wie, voor welke prijs, welke kwaliteit leveren ze. Dit marktonderzoek, zowel aan de vraag als aan de aanbod-kant is een essentieel onderdeel van het ondernemerschap: goed zijn in je vak is nog geen garantie voor succes, je moet ook weten wat je waar en wanneer moet aanbieden. ( Zie overigens ook de blog over Joshua Bell )

Workshop Klaar voor de Toekomst

Voor een groep professionals in de zorg hebben we pas geleden een snelkookpansessie verzorgd waarin we, startend vanuit de positieve aspecten van de teams, hebben gekeken naar de interne en externe veranderingen, en in kaart brachten welke veranderingen opriepen tot urgente en belangrijke reacties, die daadwerkelijk invloed zouden hebben. De acties die ieder hier uit moest nemen hebben we klein, behapbaar en heel SMART gedefinieerd, en we hebben meteen ook aandacht besteed aan non-acties: als je iets nieuws gaat doen zul je iets anders moeten gaan laten

Meer weten?

Hoe alert ben jij op veranderingen in de markt? Hoe snel speel jij in op nieuwe behoeftes bij jouw doelgroep? Hoe zorg je dat jij het geld steeds waard blijft?
In de leergang Succesvol Ondernemen en in de losse workshop over ondernemerschap gaan we uitgebreid in op deze vragen. Daarnaast kun je bij Barcavela ook altijd terecht voor 1:1 coaching en strategisch advies.



waar worden jouw acties op waarde geschat?


Je weet als ondernemende professional dat je je, om succesvol te zijn, moet richten op je doelgroep. Deze blog geeft aan dat de doelgroep niet alleen een verzameling mensen is, maar dat het ook afhankelijk is van tijd, plaats en omstandigheden of deze mensen, daar en dan, jouw doelgroep zijn.

Garantie voor succes?

Een van de grootste violisten op dit moment is Joshua Bell. Hij treedt op over de hele wereld, met de beste orkesten in de meest prestigieuze theaters. Een kaartje voor een concert van hem kost je al snel zo'n €60,-.
Deze fameuze Joshua Bell speelde bij wijze van experiment eens een keer niet in een van die mooie concertzalen, maar gewoon in de metro van Washington: zijn prachtige muziek daarmee gratis ter beschikking stellend aan al die mensen die toch al in de metro moeten zijn.

In het bijgaande filmpje zie je een registratie van dit concert.



Wat de briljante Joshua Bell hier gebeurt, kan jou als ondernemende professional elke dag ook gebeuren: Je bent enorm goed in jouw vak, maar je kwaliteiten worden niet gewaardeerd.

Kies je doelgroep

Wat kun jij leren van dit experiment met Joshua Bell? Onder welke omstandigheden worden jouw kwaliteiten wel, of net niet, gezien? Hoe ga jij de context kiezen waarin jij kunt schitteren? Breng jij jouw werk naar de omgeving waar het het meest gewenst wordt, en waar ze er daadwerkelijk naar smachten, of werp jij jouw paarlen, spreekwoordelijk, voor de zwijnen?

Om succesvol te ondernemen is het meer dan zinvol om een goed bedrijfsplan te schrijven, en daarin onder andere te kijken naar jouw doelgroep en naar manieren om die doelgroep te bereiken op het moment en de plaats dat ze de grootste behoefte hebben aan jouw product of dienst.

Meer weten?

Meer weten? In de leergang Succesvol Ondernemen en in de losse workshop over ondernemerschap gaan we uitgebreid in op deze vragen. Daarnaast kun je bij Barcavela ook altijd terecht voor 1:1 coaching en strategisch advies.

woensdag 23 oktober 2013

gevonden worden via Google? gebruik LinkedIn

Iedereen die wel een ge-zelf-googled heeft -je eigen naam ingetypt in Google- weet dat de kans erg groot is dat je LinkedIn profiel bovenaan de resultatenpagina komt te staan. Dit komt omdat LinkedIn een heel goede Page Rank heeft bij Google.  (kijk eens op dit onderzoek om te kijken HOE goed LinkedIn wel niet doorstuurt)

Om optimaal gebruik te maken van deze hoge Page Rank zijn er een aantal handigheidjes.

Zorg voor een openbaar profiel

Wat is het nut van een profiel als niemand het mag zien? Een niet-openbaar profiel wordt alleen gezien door eerstegraadscontacten, wordt niet gevonden door Google en levert jou als LinkedIn gebruiker waarschijnlijk weinig meerwaarde. Maak je profiel dus openbaar.

Zorg voor een herkenbare LinkedIn naam

Als jouw LinkedIn-naam bijv. linkedin.com/in/io23jr94323z68 is is het zaak die naam snel te veranderen: Zorg dat jouw eigen naam in je LinkedIn naam staat. Mijn LinkedIn naam is bijvoorbeeld http://nl.linkedin.com/in/ellenschiffeleers/ Geen twijfel over wie ik ben...

LinkedIn URL aanpassenJe kunt deze naam zelf veranderen via het instellingen menu, profiel / profiel bewerken, en vervolgens onder je foto de URL aanpassen.

En heet je toevallig Janssen en is de LinkedIn URL Janssen al geclaimed? Neem dan je initialen of je woonplaats op in je LinkedIn naam.

Zorg voor een goede koptekst

De standaard-koptekst is een kopie van dat wat je hebt ingevuld bij werkervaring-huidige baan. Aangezien de koptekst in beeld komt bij zoekopdrachten wil je daar wellicht wel een andere tekst hebben dan gewoon je huidige functienaam. Kies in de koptekst voor je Personal Brand- waar wil je voor gekend en gevonden worden. De meeste mensen zijn op LinkedIn niet op zoek naar een partner of eigenaar, maar heel vaak wel naar een accountant, personeelsmanager of tekstschrijver. Je hebt maximaal 140 tekens om te spelen met deze koptekst. Wees hier niet verlegen of bescheiden; dit is jouw visitekaartje!

Zorg voor links naar je eigen website

Je kunt in je LinkedIn profiel 3 links naar jouw site, produkt of merk maken. Geef je link met behulp van de optie 'anders' een herkenbare naam, waardoor Google en de zoekers je direct vinden:
LinkedIn links


Gebruik trefwoorden

Je Linkedin profiel bevat tal van velden waar je trefwoorden en zoekwoorden kunt gebruiken. Hoe meer relevantie, hoe meer kans je hebt om door de interne zoekmachine van LinkedIn en door externe zoekmachines als Google als antwoord bij een zoekopdrachten worden gevonden. Gebruik dus goede zoekwoorden in je profielkop, persoonlijke interesses, samenvatting, functietitel, en loopbaangeschiedenis. Je mag bijvoorbeeld 2000 tekens gebruiken in de velden Samenvatting en Functiebeschrijving, en 500 tekens in het het veld Specialties: gebruik die ruimte, en gebruik hem goed!

Op deze manier ben je vindbaar in LinkedIn en in Google.

Meer weten?

 Mail of bel voor meer info, of kom naar een van de workshops over Social Media