zondag 10 maart 2013

altijd gelukkig?


Nu de eerste mooie voorjaarsdagen weer werden ingehaald door sneeuw en kou daalde mijn humeur met sprongen. Hoog tijd dus om eens de psychologie in te duiken.

Wat maakt dat ik me prettig voel? Als eerste denk ik dan aan lekker eten, warmte, sociale contacten. Daar ligt meteen een zware link naar de evolutionaire psychologie: volgens evolutionair psychologen is je lekker voelen een beloning voor activiteiten die bijdragen aan de overleving van individu en/of soort. 
Wat mij daarnaast heel gelukkig maakt is zinvol werk leveren, maar ook sporten en wandelen in de natuur.

3 heel verschillende manieren om te genieten, die perfect passen binnen het van onderzoek Livingstone en Srivastana (zie hier). Zij deden onderzoek naar emotie-regulatie en vonden 75 verschillende categorieën van regulatie-strategieën, waar 3 hoofd-strategieën uit te destilleren waren: engagement (verbinding), betterment (zelfverbetering) en indulgence (verwennen).


  • De onderzoekers concludeerden dat engagement - het beste halen uit het moment, helemaal opgaan in een mooi gerecht, terugdenken aan een dierbaar moment- de beste strategie is om je op korte én lange termijn positief te stemmen. 
  • Betterment lijkt een effectieve strategie, maar zoals iedereen waarschijnlijk al wel eens heeft gemerkt staat bezinning, zelfontwikkeling en zelfonderzoek niet per definitie garant voor een positief gevoel; het kan ook heel confronterend of frustrerend zijn.
  • Indulgence is een strategie die vooral op korte termijn een positief gevoel oproept; jezelf verwennen met taartjes, nieuwe tassen of dure make-up levert meestal een korte kijk op, maar hebben vaak nadelen op de lange termijn. 

Livingstone en Srivastana raden aan om als je je goed wil voelen vooral in te zetten op de engagement-strategie, wat volgens mij aardig in de buurt komt van de filosofie van mindfullness: het beste halen uit het moment, helemaal opgaan in ervaringen.
Omdat je zelfverbetering voor velen van ons niet een zozeer een geluksstrategie maar vooral ook een levensdoel is raden zij aan om dit zeker te blijven doen, maar altijd te combineren met engagement: zo kun je groeien en toch gelukkig zijn.
Indulgence kan fijn zijn als afleiding of als ontspanning, maar zou als strategie maar zeer beperkt moeten worden toegepast.

dat brengt mij ertoe om nu te gaan investeren in de relatie met mijn zoon en te gaan genieten van een potje tennis met hem op de buitenbaan; een mooie manier om strategie 1 en 2 te combineren.

Wil je weten wat jouw voorkeursstrategie is? doe eens deze test op de site van Psychologie Magazine 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten