Deze week had ik een leuk gesprek met een coachclient; afgestudeerd maar nu al een aantal jaar ver beneden haar niveau aan het werk. Samen met haar heb ik haar CV geprofessionaliseerd, en we zijn gaan onderzoeken wat voor haar meer effectieve manieren van solliciteren zouden kunnen zijn: Als je weet dat het merendeel van de vacatures nooit gepubliceerd wordt, is afwachten tot er een keer een geschikte baan langskomt in de krant of op Monsterboard niet het meest effectief. Veel effectiever is het om je netwerk in te zetten.
De Amerikaanse socioloog Mark Granovetter heeft onderzocht hoe dat nu zit met dat netwerken. Van de mensen die via hun netwerk een baan hebben gevonden:
- ontmoette 17% de betreffende contactpersoon vaak (zoals bij een goede vriend)
- ontmoette 56% deze persoon nu en dan
- zag 28% hem of haar zelden.
Volgens Granovetter komt dat doordat je vrienden in dezelfde wereld vertoeven als jij. Wat zij weten, weet jij al. Maar vage kennissen of vrienden van je vrienden introduceren je in nieuwe werelden. Hij noemt dit 'de kracht van zwakke banden'. Dat betekent dat je dus niet persé al je vrienden moet bellen om hun te vragen of je bij hun mag komen werken. Veel interessanter is het om de kennissen van je vrienden te leren kennen.
En dáár zijn tegenwoordig gelukkig prima hulpmiddelen voor, zoals bijvoorbeeld LinkedIn.
Als je LinkedIn gebruikt om te ontdekken welke vrienden van vrienden werken op plekken die voor jou interessant zijn, krijg je een schat aan informatie die je met enige moeite kunt omzetten in zinvolle gesprekken, en met geluk zelfs in een baan.
LinkedIn niet interessant voor jou; bekijk deze infograph en ontdek dat anno 2013 200 miljoen mensen zakelijk gebruik maken van LinkedIn; daar moet toch één contact voor jou bij kunnen zitten....
Geen opmerkingen:
Een reactie posten