dinsdag 2 april 2013

intrapreneurship - competenties van de ondernemende professionalVroeger waren ondernemerschap en loondienst twee tegengestelde begrippen, bij het ene deed je wat JIJ wilde, bij de ander deed je wat je baas wilde. Anno 2013 is intrapreneurship niet meer weg te denken: ondernemend zijn binnen een baan in loondienst. Welke competenties horen daarbij, wat zijn voordelen, wat zijn nadelen of wellicht zelfs gevaren van ondernemend zijn in loondienst?

Als eerste de meest in het oog springende competenties van intern ondernemerschap:

• Autonomie: dit staat voor onafhankelijk denken en doen, voor zelfsturing. Autonomie draait om de wens om onafhankelijk te opereren in je werk om zo te kunnen reageren op kansen, of om idee├źn te kunnen neerzetten.
• Competitiedrang: dit refereert aan de behoefte om steeds beter te presteren en de strijd met concurrenten aan te gaan, en betekent onder andere het ontwikkelen van talenten en die optimaal inzetten, en jezelf constant verbeteren
• Innovativiteit: dit kan diverse vormen aannemen, van technisch, tot product/markt- of zelfs administratief, en is een van de belangrijkste componenten van ondernemerschap. Innovativiteit betekent onder andere jezelf continue ontwikkelen, inclusief je presentatie en positionering op de arbeidsmarkt.
• Pro-activiteit: Vooruit kijken, de toekomst onder ogen zien, kansen ontdekken en daarnaar handelen. Pro-activiteit gaat uit van een toekomstgericht perspectief, en betekent niet alleen het herkennen van kansen, maar ook bereid zijn om toekomstgericht te handelen.
• Risicobereidheid: Durven, keuzes maken en handelen onder onzekere omstandigheden. Risico bereidheid heeft betrekking op de bereidheid om zakelijk, financieel en persoonlijk beslissingen te nemen en te handelen onder grote onzekerheid, dus zonder de exacte consequenties te kennen.

Meer weten over Intrapreneurship? Neem gerust contact op met Barcavela, of neem wellicht deel aan een van de workshops van de Leergang Intrapreneurship die binnenkort van start gaat.

PS In een volgende blog lees je meer over de voordelen, de nadelen en zelfs gevaren van ondernemend zijn in loondienst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten