maandag 29 april 2013

ondernemende professionals met lef

Hoe maak je van de professionals in jouw organisatie ondernemende professionals? 


Om dat te kunnen is allereerst van belang om te weten wat nu eigenlijk ondernemende professionals zijn; aan welke voorwaarden zij voldoen, welke drijfveren ze hebben en welke kwaliteiten? Nieuwsgierigheid, pro-activiteit, creativiteit, lef en autonomie zijn toch wel de allerbelangrijkste en onderscheidende kwaliteiten. Deze blog gaat specifiek over lef.

Lef


Lef gaat over de bereidheid om risico's te nemen en je nek uit te steken. Wil je iets veranderen dan heb je lef nodig, wat vaak betekent dat je over heel wat drempels heen moet stappen (het grootste deel van ons brein, het reptielenbrein houdt namelijk van de status quo, alleen het evolutionair jongste deel van ons brein, de neocortex houdt van verandering )  Bij een verandering zijn de effecten nooit volledig in te schatten. Filosofen plaatsen lef of dapperheid dan ook niet voor niets tussen de twee uitersten lafheid en hoogmoed in. Teveel kan gevaarlijk zijn (hoogmoed), maar te weinig ook (lafheid).

Hoe kan je jouw organisatie aantrekkelijk maken voor ondernemende professionals? Heel belangrijk is het om de mogelijkheid te bieden om fouten te mogen maken. Een ondernemende professional is bereid om op te staan en fouten te maken. Hij/zij zal een zekere mate van risico moeten nemen, waarvan de effecten van tevoren nooit volledig zijn in te schatten.En dat kan alleen in een organisatie die daar ruimte voor biedt.

Is dat eng? ja, ls het de moeite waard? wel als je graag ervaren mensen in jouw organisatie kweekt. Ervaren CEO's, projectleiders en consultants worden geboren door veel - vaak erg dure - fouten te maken.Lef-check voor jouw organisatie:

- Mogen fouten gemaakt worden?
- Hoe wordt er in jouw organisatie omgegaan met 'andersdenkenden'?
- Is verandering in eerste instantie een kans of een bedreiging?
- Promoot jeregelmatig nieuwe producten of technologieën?
- Hoeveel wordt geïnvesteerd in opleiding en training?
- Hoe zeker moeten nieuwe ideeën zijn voordat ze worden uitgeprobeerd?


Lef-killers

- Volledig in-control zijn
- Geen ruimte voor ambiguïteit
- Sterk beredeneerd handelen

Lef-aanjagers

- Technieken, methodes of processen uit andere sectoren hanteren
- Best-practice van concurrenten overnemen
- Concurrentiepositie regelmatig op de agenda zetten


Volgende keer meer over andere eigenschappen van ondernemende professionals. Meer weten over Intrapreneurship? Neem gerust contact op met Barcavela, of neem wellicht deel aan een van de workshops van de Leergang Intrapreneurship die binnenkort van start gaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten